Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul României a devenit membru al Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii Consilierul prezidenţial Iulian Fota - „Nu există parteneri mai buni decât SUA“ (galerie foto)

ro

24 May, 2014 00:00 3729 Marime text
Ceremonia de admitere oficială în Liga Navală a Statelor Unite ale Americii a Consiliului din România a avut loc, aseară, la Hotel Vega din Mamaia. La eveniment au participat consilierul prezidenţial pe probleme de Apărare, Iulian Fota, Duane Butcher, însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere, Felix Stroe, directorul general al RAJA, omul de afaceri Corneliu Idu, preşedintele interimar al Camerei de Comerţ a României, constănţeanul Mihai Daraban, dar și fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Călin Marinescu. Liga Navală a Statelor Unite ale Americii a fost reprezentată de preşedintele său, James H. Offutt, în vreme ce Consiliul României a fost reprezentat de preşedintele organizaţiei, Teodor Patrichi, şi de membrii fondatori, Gabriel Comănescu, Bogdan Idu, Şerban Berescu şi Felix Stroe, acesta din urmă preşedinte onorific al Consiliului.

În contextul evenimentului, Felix Stroe a ţinut să menţioneze că, în opinia sa, România trebuie să-şi menţină importanţa pe care o are ca ţară maritimă, „inclusiv prin construirea unui edificiu maritim în colaborare cu Statele Unite ale Americii”.
Discuţiile au atins şi criza din Ucraina, iar din acest punct de vedere Duane Butcher, însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti a subliniat: „Evenimentele recente din Ucraina ne demonstrează că NATO este la fel de importantă precum a fost la înfiinţarea sa”.
În aceeaşi ordine de idei şi, probabil, dată fiind situaţia tensionată din Crimeea şi Ucraina, care a transformat Marea Neagră într-un adevărat front, consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat că României îi revine responsabilitatea de a proteja Marea Neagră. Fota a menţionat că „Statele Unite ale Americii contează pentru noi”, dar a subliniat că „este clar pentru toată lumea că SUA este principalul nostru aliat”. Consilierul a reiterat mesajul transmis, în urmă cu câteva zile, de preşedintele Traian Băsescu, anume că „(n.r. pentru România) nu există parteneri, aliaţi mai buni decât SUA”. Iulian Fota a declarat, de asemenea, că cele trei mari realizări ale României în cei 25 de ani de când a ieşit de sub conducere totalitară sunt aderarea sa la NATO, aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană, dar şi relaţiile bune cu Statele Unite ale Americii. „Contaţi pe noi! Când veţi avea nevoie de noi, vom fi acolo”, a ţinut să precizeze consilierul prezidenţial pe probleme de Apărare.
Liga Navală a SUA a fost fondată în 1902 şi este o organizaţie civilă, cu peste 60.000 de membri şi 270 de consilii la nivel mondial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii