Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bye bye, Larton Consultants! Schimbări în firma Hen Co Project Constanta, administrată până recent de Avraham Morgenstern (documente)

ro

29 Jun, 2015 00:00 3414 Marime text
Firma Hen Co Project Constanta SRL, administrată, până nu demult, de cunoscutul om de afaceri Avraham Morgenstern, a operat noi modificări în structura societăţii. În urmă cu câteva luni, aproape în acelaşi timp în care Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acesta fiind anchetat de procurorii DNA pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro, ceilalţi asociaţi din firmă - Mycopro Ltd şi Larton Consultants Limited - au decis revocarea din funcţia de administrator a lui Morgenstern. Ulterior, asociaţii şi-au schimbat şi procentele deţinute în firmă. Pe 7 mai 2015, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Partea a IV-a, nr. 3022 din 23 iunie, noi modificări de capital au avut loc în firmă, soldate în final cu retragerea din societate a firmei Larton Consultants Limited, care apare în rechizitoriul DNA întocmit în cauza în care Morgenstern este cercetat în stare de arest la domiciliu pentru două infracţiuni de evaziune fiscală.

Firmă cipriotă nouă în Hen Co Project Constanta


În octombrie 2014 (cu puţin timp înainte ca DNA să anunţe reţinerea pentru 24 de ore a lui Avraham Mogenstern pentru presupuse fapte de evaziune fiscală ce ar avea legătură inclusiv cu firma Larton Consultants Limited), asociaţii persoane juridice Mycopro Ltd (reprezentată permanent de Aristeidis Polydorou şi de Stylianou Chryso, ambii cetăţeni ciprioţi) şi Larton Consultants Limited, înmatriculate în Cipru şi reprezentate pe atunci prin Simona Constantin, au hotărât ca firma Larton Consultants Limited să cedeze majoritatea părţilor sociale deţinute în Hen Co Project Constanta SRL (96%) în favoarea celuilalt asociat - Mycopro Ltd -,care a devenit astfel asociatul majoritar, cu 98% dintre participările în firmă, Larton Consultants, reprezentată de această dată de Bloemfontein Invest SA (prin Norman Baruch Skydell), rămânând în companie doar cu 2%.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial din 23 iunie, cei doi asociaţi, Mycopro şi Larton, au decis, în adunarea generală a asociaţilor din 7 mai 2015, operarea altor schimbări în structura asociativă. Astfel, Larton Consultants Limited a cesionat procentul de 2% din capitalul social pe care îl mai deţinea către firma cipriotă Sarrya Investment Limited. Astfel, în Hen Co Project Constanta SRL sunt, de la începutul lunii mai, două firme cipriote - Mycopro Ltd (98%) şi Sarrya Investments Limited (2%).

Potrivit Registrului Comerţului, consultat pe 25.06.2015, ultima actualizare a fişei firmei datează din data de 2 iunie 2015, însă în continuare apar asociaţii Larton Consultants Limited şi Mycopro Limited, cea din urmă firmă având şi funcţia de administrator. Firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Off shore-uri cu numitori comuni

Aşa cum arată datele de la Registrul Comerţului din Cipru, cele trei firme au elemente de legătură între ele. Directori în firma Mycopro Limited, ce are sediul declarat în Cipru, Arch Makariou III nr. 284, Fortuna court Block B, etaj 2, sunt Aristidis Polydorou şi Hris Stylianou, de partea de secretariat ocupându-se Cyproservus Co. Limited. Aceasta din urmă are sediul tot în Arch Makariou III nr. 284, Fortuna Court, etaj 3.
În Larton Consultants Limited, care funcţionează la aceeaşi adresă, potrivit datelor oficiale, firma Bloemfontein Invest SA este director, iar de secretariat se ocupă aceeaşi Cyproservus Co. Limited.
În asociatul intrat recent în Hen Co Project - Sarrya Investments Limited, directori sunt Achilles Aimilianos şi Andreas Neofytou, iar de secretariat se ocupă aceeaşi Cyproservus Co. Limited. Cine face parte însă din firma care se ocupă de secretariatul tuturor acestor companii? Printre directori îl regăsim şi pe Achilles Aimilianos.
 
Revenind însă la firma care a ieşit din Hen Co Project Constanta SRL, Larton Consultants Ltd, aceasta a fost, la un moment dat, potrivit datelor din Monitorul Oficial, reprezentată de omul de afaceri apropiat de Radu Mazăre, Avraham Morgenstern. El se află, în prezent, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care este bănuit de evaziune fiscală, prejudiciul calculat fiind de peste 10 milioane de euro. Morgenstern este cercetat şi în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, senator al României. De altfel, Larton Consultants Ltd este unicul asociat al firmei Shapir Structures SRL, cea care a construit cartierul Henri Coandă şi care s-a ocupat şi de întreţinerea şoselelor din municipiul Constanţa. Dintre firmele care „gravitează“ în jurul Shapir Structures, amintim: Larton Consultants SRL Romania, Roichman Bros SRL Romania, Roichman Development SRL Romania, Roichman Bros 1991 Ltd Cipru, Roichman Engineering SRL Romania, Asroich Romania SRL, Sangira Investments Ltd Cipru, SC Cariera de Piatră CEREPES SA Romania, SC Shapir Pipera SRL.

Cercetat alături de Mazăre în Dosarul „Henri Coandă“

Firma Larton Consultants, care, potrivit Monitorului Oficial, a ieşit definitiv în luna mai din societatea Hen Co Project Constanta SRL, nu este deloc anonimă. Aşa cum am menţionat mai sus, administratorul firmei a fost, până acum câteva luni, cunoscutul afacerist Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre. Amintim, în acest context, că, în aprilie 2014, Avraham Morgenstern a fost reţinut alături de fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre pentru fapte de corupţie privind Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă“, iar ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi. De atunci, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern sunt cercetaţi, în acest dosar, sub control judiciar.

Larton Consultants şi afacerile cu RAEDPP şi Confort Urban SRL Constanţa

Numele firmei Larton Consultants Limited apare într-un alt dosar al DNA, pentru care afaceristul israelian Avraham Morgenstern a fost reţinut sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală, aflându-se şi acum în stare de arest la domiciliu. În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se menţionează că, în prezenta cauză, „există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă de evaziune fiscală, întrucât societatea Shapir Structures SRL, administrată de Morgenstern, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro)“. În acelaşi document, se arată că „administratorul societăţii, Morgenstern Avraham, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa, în sumă totală de peste 150 de milioane lei, şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures SRL, iar pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 de milioane de lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern Avraham“, precizează procurorii DNA în comunicatul de presă remis în luna noiembrie.

Larton Consultants l-a adus pe Morgenstern pentru a doua oară în vizorul DNA

Totodată, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai arătau, în comunicatul de presă remis anul trecut, că veniturile care nu ar fi fost înregistrate ar fi provenit şi din contractul încheiat la data de 23.02.2012 de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect „lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje“, valoarea totală a veniturilor neînregistrate fiind de peste 100 de milioane de lei.

Pe de altă parte, DNA arată că au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 de milioane de lei „reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile controlate de inculpat, Larton Consultants Ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 de lei, în perioada 2009-2011), şi Comrad Leasing Ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei, în perioada 2011-2014)“, în baza mai multor contracte. Este vorba despre cel încheiat la data de 16.01.2009 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de beneficiar, şi Larton Consultants Ltd Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului îl reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către Larton Consultants Ltd Cipru pentru beneficiarul Shapir Structures SRL. Valoarea totală a contractului, cu o durată de trei ani, a fost de 3.500.000 de euro.

De asemenea, „în data de 1.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1, prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 de euro. Nu este justificată în niciun fel această majorare de valoare, nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societăţii Shapir Structures SRL şi pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants Ltd“, menţionează procurorii DNA, în propunerea de reţinere. „În perioada 6.02.2009 - 4.10.2011, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Larton Consultants Ltd în valoare totală de 32.465.159,34 de lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea, nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate“, au concluzionat procurorii structurii centrale a DNA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii