Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vremea, 20 iunie Constanta 27 grade, Tulcea 30 grade

ro

20 Jun, 2010 13:11 966 Marime text

Astăzi se pare că ploile cuceresc majoritatea regiunilor. Meteorologii ne atenţionează în privinţa cantităţilor de apă acumulate, care vor fi consistente în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei şi în zona Carpaţilor Meridionali. Se vor depăşi izolat chiar 60 de litri pe metru pătrat. Temperaturile maxime pornesc de la 21...22 de grade în dealurile sudice - unde ploile sunt abundente - şi ating 31 de grade în Bărăgan, sudul Moldovei şi partea contientală a Dobrogei, unde plouă doar pe arii restrânse, şi se mai iveşte şi soarele printre nori.

Dacă e vreun loc în care plouă pe săturate, acela e muntele. Norii lasă în toate masivele cantităţi serioase de precipitaţii, însoţite de fulgere, tunete şi vânt în rafale. De altfel, grindina s-ar putea să nu lipsească nici ea. În Carpaţii Meridionali cantităţile de apă se aşteaptă să depăşească local 30 de litri pe metru pătrat şi izolat 60 de litri pe metru pătrat. Temperatura aerului nu se modifică simţitor faţă de ieri.

În Dobrogea norii se adună abia către seară, după ce maximele ating 27 de grade la Constanţa şi 30 la Tulcea. Pe litoral ploile au încă o prezenţă mult mai timidă decât în restul ţării. Norii se adună tot mai mulţi şi spre seară apar şi ploile însoţite de descărcări electrice. Vântul are şi el intensificări izolate. Soarele reuşeşte să aducă şi astăzi între 25 şi 27 de grade în aer, iar apa mării are circa 23 de grade.

În centrul, vestul şi nord-vestul ţării şi astăzi norii aduc ploi, descărcări electrice şi rafale de vânt, izolat şi grindină. Temperatura atinge 23 de grade la Cluj şi 25 la Oradea şi Arad.

În regiunile sudice însă, instabilitatea atmosferică este foarte accentuată şi ploile au caracter torenţial, canţităţile de apă depăşesc local 30 l/mp şi izolat, mai ales către dealuri şi munţi, 60 l/mp. Nu lipsesc nici tunetele şi fulgerele. În timpul ploilor şi vântul suflă în rafale. De asemenea izolat cade grindină, iar maximele temperaturii aerului abia ajung la 22 de grade la Târgu Jiu, Piteşti şi Târgovişte şi 24 la Craiova şi Ploieşti. Bărăganul este însă mai însorit. Sunt 30 de grade la amiază la Brăila şi Călăraşi.

Moldova este şi ea mai ferită de furtuni, aversele cu tunete şi fulgere îşi fac apariţia doar prin nord, în Bucovina. La Suceava la amiază sunt 25 de grade. În rest însă, soare generos şi temperaturi de 30 de grade la Iaşi, 29 în Bacău şi Focşani şi 31 la Galaţi.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii