Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Violenţă la Spitalul din Brăila. Protestatarii s-au bătut cu forţele de ordine (video)

ro

15 Sep, 2010 14:15 1642 Marime text

scandal_01334600.jpgCirca 500 de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă din Brăila au reluat protestul în această dimineaţă. Oamenii sunt revoltaţi de scăderea drastică a veniturilor şi planul de disponibilizări. Ei doresc să discute cu managerii unităţii. Cadrele medicale revoltate s-au luat la bătaie cu agenţii de pază.

Scandalul a început după ce asistenţii medicali au aflat că managerii au de gând să disponibilizeze 150 de angajaţi, iar veniturile lor ar urma să fie reduse din nou, după tăierea de 25%.

Angajaţii au încercat să intre cu forţa în clădire pentru a participa la negocierile dintre manageri şi reprezentanţii asistenţilor. Forţele de ordine au intervenit însă au fost atacate de protestatari. Drept răspuns, un agent de pază a agresat şi el cadrele medicale violente. "Agenţii de pază, împreună cu jandarmii, şi-au făcut datoria şi-au reuşit să calmeze angajaţii spitalului, astfel încât să nu se ajungă la conflicte grave. În situaţia în care nu ar fi reuşit să-i oprească pe angajaţi să intre în spital, am fi avut iar oameni accidentaţi şi geamuri sparte", a declarat la Realitatea TV, Tudorel Arbunea, patronul firmei de pază.

"Nu suntem aici pentru acea reducere de 25%, suntem aici pentru 60%. Noi suntem aici pentru că ni se vor lua drepturile de gardă şi cel de sâmbătă şi duminică. Nu cerem nimic în plus, ci doar ceea ce ni se cuvine. Avem un contract colectiv care trebuie respectat", a spus o asistentă revoltată.

"Suntem nemulţumiţi că ne iau banii. Nu mai facem gărzi pentru că nu sunt plătite. Au spus că dacă nu ne convine să plecăm. Lucrăm una la două săli, medicii au nevoie de personal. Cădem una câte una, nu mai putem. Nu sunt bani, nu sunt medicamente, nu sunt mănuşi de protecţie lucrăm cu TBC, cu HIV", susţine o altă asistentă nemulţumită.

"În momentul în care de la negocieri s-a ieşit pentru a invita la discuţii protestatari atunci s-a creat acea busculadă şi agenţii de pază au fost nevoiţi să intervină. Am discutat cu oamenii şi au înţeles că trebuie să fie paşnici. Suntem câteva zeci de poliţişti şi jandarmi, suficienţi pentru a asigura ordinea", a declarat Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Asistenţii se plâng că noii manageri, puşi în fruntea spitalului pe criterii politice, i-au adus în sapă de lemn. "Am avut director bun, domnul Mihăilescu. L-au dat jos, politic, m-aţi înţeles? Era un director extraordinar de bun. Nu ne dădea afară, nu ne lua din sporuri, absolut nimic", a declarat unul dintre cadrele medicale.

O delegaţie a asistenţilor se va întâlni miercuri cu managerii spitalului.

Şi medicii sunt nemulţumiţi de situaţia din spital şi vor să intre la discuţii cu managerii spitalului. "Deocamdată sunt nişte planuri de reducere a unor sporuri care legal nu pot fi reduse, sunt absurde şi abuzive. E infernal cum poate cineva că se poate realiza şi acorda asistenţă de calitate cu un număr sub normativ? Conducerea nu au solicitat sprijinul şefilor de secţie", a declarat un medic al Spitalului din Brăila.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a dispus efectuarea de urgenţă a unui control la Spitalul Judeţean Brăila, pentru a stabili care este cauza situaţiei conflictuale apărute în această unitate medicală.
Corpul de Control al ministrului Sănătăţii se va deplasa, miercuri, la Spitalul Judeţean Brăila, pentru a verifica situaţia financiară, organizarea administrativă, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la conflictul apărut între angajaţi şi managementul spitalului, informează ministerul, printr-un comunicat.

"Consiliul director vrea să facă o restructurare în sistem. Modalitatea de a face restructurarea le aparţine. ITM-ul s-a autosesizat şi la ora 9.00 va intra în control. Am luat legătura cu domnul ministru Cseke pentru a putea trimite corpul de control al dânsului. Controalele care vor porni astăzi vor scoate la suprafaţă abuzurile, dacă acestea există. Am reuşit să vorbesc cu doamna director, cu care urmează să mă întâlnesc astăzi", a declarat Dumitru Popa, prefectul judeţului Brăila.

Peste 100 de angajaţi ai spitalului au început să protesteze, marţi, după-amiază, după ce au aflat că, în afara reducerii salariale de 25%, rămân şi fără sporuri. Ei au intrat în conflict cu agenţii firmei de pază şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor.

Firma de pază de la spitalul din Brăila a folosit spray-uri lacrimogene contra angajaţilor care au declanşat un protest spontan
faţă de micşorarea salariilor, potrivit informaţiilor comunicate de protestatari şi confirmate de reprezentanţi ai Jandarmeriei.

Se pare că, în urma altercaţiilor, mai multe cadre medicale au fost rănite uşor. "Iniţial, cadrele medicale au intrat într-un mic conflict cu angajaţii firmei de pază. Ne-am deplasat urgent în zonă. Angajaţii spitalului sunt în curtea spitalului, iar în acest moment continuă cu strigăte în curtea spitalului. Ei scandează doar împotriva conducerii", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Şogor.

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, spune că Ministerul Sănătăţii a descentralizat spitalul în an de criză şi, pentru ca acesta să poată funcţiona în continuare, trebuie să se facă disponibilizări şi reduceri de salarii. "Aceste măsuri sunt total ilegale, iar consecinţa lor sunt mişcările de protest, reacţiile salariaţilor", a mai spus Bârea.

Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii