Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum e cu drepturile de autor Vezi varianta finala a Normelor de modificare a Codului Fiscal+ANEXA

ro

03 Aug, 2010 17:50 1312 Marime text

codul_fiscal_comparat_0708.gifVarianta finala a actului normativ care va fi publicat in Monitorul Oficial, obtinuta de HotNews.ro, face o diferenta majora intre cei care primesc alte venituri pe langa salariu - in mod repetitiv si cei care primesc aceste venituri in mod ocazional.

Iata ce spune documentul:

Art. 3 - (1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv,- lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare contribuţii individuale.
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.


Diferenta intre veniturile cu caracter repetitiv si cele ocazionale este foarte importanta si din punct de vedere al bazei de calcul pentru plata contributiilor.

Astfel, toti cei care realizeaza veniturile cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) platesc contributiile daca aceste venituri, calculate lunar sunt mai mici decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie - adica 9180 lei. Practic, sunt putini cei care se situeaza lunar peste acest plafon. In varianta de proiect, in aceasta situatie se gaseau numai cei cu venituri obtinute lunar.

In schimb, cei care realizeaza venituri ocazional platesc contributiile raportat la venituri de maximum 9180 lei anual, adica insumeaza veniturile nete obtinute de mai multe ori, pana la acel plafon; ceea ce obtin net peste suma de 9180 lei nu va fi supus contributiilor.

Astfel, Guvernul a inchis "portita" care ramasese valabila in varianta de proiect a acestui act normativ. In varianta de proiect, in cea de-a doua situatie erau inclusi si cei cu venituri obtinute trimestrial sau semestrial. Vezi ANEXA aici.

Sursa: hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii