Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tarile din sud-estul Europei, punct de trecere al cocainei din America Latina spre Vest

ro

30 May, 2010 21:20 1123 Marime text

Tot mai multă cocaină provenind din America Latină ajunge în vestul Europei prin sud-estul continentului, inclusiv prin România, potrivit unor date de la Centrul european de monitorizare a drogurilor şi dependenţei de droguri, relatează Sofia News Agency. Cu toate că marea parte a cocainei încă merge direct spre vestul Europei, ţările din Europa Centrală şi de Est par a deveni o nouă rută de tranzit, potrivit lui Laurent Laniel de la Centrul european de monitorizare a drogurilor şi dependenţei de droguri, citat de BGNES.

Traficanţii de cocaină folosesc tot mai mult Balcanii, unde există deja o reţea de canale pentru toate formele de trafic - cu fiinţe umane, droguri sau cu arme.Potrivit lui Laniel, tot mai multe transporturi de cocaină de sute de kilograme fiecare, provenind din America Latină, sosesc în ţările de la Marea Neagră sau din estul Mediteranei, ca România, Bulgaria şi Grecia, fie direct, fie prin Caraibe sau vestul Africii.

Experţii cred că acest proces este facilitat de liberalizarea comerţului în Balcani, de apropierea de restul UE şi de prezenţa în regiune a unor reţele solide ale crimei organizate.

Datele Europol arată că mai multe transporturi mari de cocaină au fost interceptate în zonă în 2009 - 1,2 tone la Constanţa, pe un vapor care venise din Brazilia, şi 1.020 de sticle cu un amestec de vin şi cocaină în Varna, pe un vapor venit din Bolivia.

Experţii spun că mare parte a cocainei este ţinută în laboratoare din centrul şi estul Europei pentru stocare şi procese adiţionale, mai ales în ţări ca Albania şi R. Moldova.

Laniel a subliniat că grupurile infracţionale ce controlează traficul cu cocaină sunt formate din persoane din întreaga lume, iar reţelele "pur naţionale" sunt rare.

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii