Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sechestru pe o casa a lui Miron Mitrea

ro

10 Dec, 2008 21:21 532 Marime text

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au pus sechestru pe o casă din strada Dr . Lister din Bucureşti, pe care Miron Mitrea o deţine împreună cu soţia. Mitrea este cercetat pentru luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. DNA intenţionează prin acest demers să se asigure că va recupera un prejudiciu de 7 miliarde de lei vechi. Procurorii anticorupţie au început pe 1 octombrie, pentru a treia oară, urmărirea penală împotriva lui Miron Mitrea în dosarul privind renovarea casei mamei sale, iar, pe 10 octombrie, i s-au prezentat social-democratului învinuirile. Potrivit DNA, aceste învinuiri îi fuseseră prezentate lui Miron Mitrea iniţial în cursul lunii februarie 2006.

Din cauza modificărilor legislative şi deciziilor Curţii Constituţionale intervenite în materia răspunderii ministeriale după iniţierea cercetărilor penale, parcursul acestor cercetări a fost întârziat sau chiar întrerupt, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce Mitrea a afirmat, la DNA, că ancheta în cazul său ar dura de patru ani, pentru că aşa s-ar fi dorit. DNA mai evidenţiază faptul că ancheta în cazul Mitrea a fost întreruptă după decizia Curţii Constituţionale din iulie 2007, potrivit căreia procedura specială de începere a urmăririi penale, aplicabilă în cazul miniştrilor în funcţie, este aplicabilă şi foştilor miniştri.

În aceste condiţii, DNA a cerut aviz de la preşedinte în cazul Mitrea. Încuviinţarea de la şeful statului a permis reluarea investigaţiilor, susţin procurorii, cu începerea din nou a urmăririi penale şi prezentarea aceloraşi învinuiri în ianuarie 2008. Ulterior, în martie 2008, Curtea Constituţională a stabilit că procurorii trebuie să îndrepte cererea de urmărire penală către Parlament, în situaţia în care persoana cercetată - ministru sau fost ministru - are şi calitatea de senator sau deputat.

Prin urmare, efectuarea actelor de urmărire penală a fost din nou întreruptă. La21 aprilie, Camera Deputaţilor a fost sesizată în cazul Mitrea, dar a respins această cerere în 13 august. După demisia social-demoratului din Parlament, la 1 octombrie 2008 procurorii DNA au început (pentru a treia oară) urmărirea penală împotriva lui Mitrea Miron pentru aceleaşi învinuiri, iar la data de 10 octombrie i s-au prezentat învinuirile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii