Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania ar putea intra in colaps daca se suspenda acordul cu FMI

ro

25 May, 2010 19:56 884 Marime text

Executivul nu-şi poate permite să nu reducă toate salariile cu 25% şi toate pensiile cu 15%, întrucât nu-şi poate susţine din alte resurse cheltuielile bugetare, iar dacă acordul cu FMI va fi întrerupt în acest moment, România va intra în colaps, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. "Nici nu se pune problema să nu impozităm toate pensiile cu 15% pentru că nici nu este posibil din punct de vedere legal, din cauză că ar trebui să modificăm punctul de pensie, dar nici din punctul de vedere al cheltuielilor, în condiţiile în care deficitul pe bugetul de pensii ajunge la aproape trei miliarde de euro. România nu-şi poate permite să suporte cheltuieli de 8,5 miliarde de euro fără a avea siguranţa acordului de împrumut cu FMI", au spus reprezentanţii Executivului.

Aceştia au adăugat că Guvernul nu mai are de unde să se împrumute dacă se întrupe acordul cu FMI, în condiţiile în care ratingul de ţară ar urma să fie coborât de către agenţiile internaţionale de rating, iar datoria publică a ajuns în aces moment la 30% din PIB. "Dacă se întrerupe acordul cu Fondul Monetar Internaţional, problema nu este plata celei de-a cincea rate din împrumutul de 900 de milioane de euro, ci siguranţa că avem cu ce acoperi cele peste opt miliarde de euro reprezentând deficitul bugetar din acest an. Va trebui ori să ieşim pe pieţele externe, la dobânzi foarte mari, ori să sufocăm foarte mult economia românească prin tragerea a cât mai mulţi bani de pe piaţa internă. Nu ne putem permite aşa ceva", au mai spus reprezentanţii Executivului.

Sursele citate au mai precizat că în proporţie de peste 90% anunţul privind reducerea tuturor salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15% şi a indemnizaţiilor sociale se va regăsi în pachetul de măsutri pe care guvernul îşi va suma răspunderea în parlament.

Sursa: newsin.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii