Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restructurari la Directiile de Sanatate Publica

ro

14 May, 2010 01:53 1648 Marime text

cseke_52069400.jpgMinistrul Sănătăţii s-a săturat să afle de la televizor despre cazurile din sistemul sanitar care se întâmplă în teritoriu şi a decis să facă destituiri la Direcţiile de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, joi, concedieri la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) şi a criticat activitatea serviciilor deconcentrate ale instituţiei pe care o conduce, informează un comuninat al ministerului de resort.

Demnitarul a spus că, în perioada următoare, în fiecare DSP vor fi reduse câte două funcţii de conducere dintr-un număr de cinci, câte sunt în prezent. De asemenea, vor fi posibile şi reduceri de personal, a mai spus Cseke.

"Vom emite un nou ordin de ministru pentru organizarea DSP-urilor şi nu va rămâne decât un director şi doi directori adjuncţi. Sunt foarte nemulţimit şi dezamăgit de lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui să vegheze şi să coordoneze activitatea medicală din teritoriu şi să raporteze atunci când este nevoie. Astăzi, când sunt probleme importante, ministrul află din presă”, a declarat ministrul Cseke.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că direcţiile de sănătate publică sunt ineficiente şi nu-şi îndeplinesc rolul de reprezentant al politicilor Guvernului şi în special ale MS.

De asemenea, ministrul a atras atenţia şefilor de deconcentrate că sunt diferenţe prea mari la numărul de personal dintre diferite judeţe de aproximativ aceeaşi mărime.

"Realitatea este că direcţiile de sănătate au structuri prea umflate. Şi nu întotdeauna cu oameni care muncesc. După ce vom analiza problema contractelor colective de muncă, în urma cărora acum dacă am face reduceri de personal ar trebui să plătim până la 24 salarii compensatorii, ne gândim serios la restructurarea acestor unităţi", a subliniat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a spus că se doreşte reorganizarea DSP-urile pe baza unor criterii clare, ca de exemplu cele ale mărimii judeţelor, numărului de locuitori şi ale activităţii desfăşurate, astfel încât să rezulte o eficientizare a activităţii prin reducere a numărului de personal şi o structură adecvată pentru activitatea desfăşurată de fiecare DSP judeţean.


Şefii deconcentratelor care nu lucrează responsabil vor fi schimbaţi din funcţie în momentul în care va exista baza legală pentru schimbarea lor din funcţie.

În DSP-uri există în acest moment 4.934 posturi în total. Aceste posturi sunt împărţite inechitabil între judeţe - judeţe de aceeaşi mărime şi număr de locuitori asemănător au un număr diferit de posturi. Spre exemplu, în judeţul Constanţa sunt 183 de posturi la 722.000 de locuitori, în timp ce în Bacău, există 158 de posturi la o populaţie de 716.000 locuitori. Şi la Botoşani sunt 117 posturi la 448.000 de locuitori faţă de Vaslui, unde sunt 96 de posturi la 450.000 de locuitori, informează MS.

Într-o săptămână va fi elaborat Ordinul ministrului Sănătăţii prin care vor fi  reduse structurile organizatorice ale DSP-urilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti de la cinci funcţii la trei. În prezent, fiecare DSP are câte un director coordonator şi patru posturi de director coordonator adjunct. Vor fi eliminate două funcţii de doi directori adjuncţi, faţă de patru cât sunt în prezent.

Ministrul Cseke a mai anunţat, joi, că 20 de posturi vacante vor fi tăiate şi din Ministerul Sănătăţii, iar din bugetul de cheltuieli al instituţiei se va tăia, aproximativ, un milion de lei.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii