Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre Le-am vorbit deputaţilor despre turism, ca un primar ce administrează de 11 ani staţiunea Mamaia

ro

05 Aug, 2011 16:39 876 Marime text

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a participat, ieri, la Neptun, la dezbaterile deputaţilor Comisiei pentru administraţie publică, pentru a le spune parlamentarilor cum vede el funcţionarea turismului pe litoral, în condiţiile în care administrează de 11 ani staţiunea Mamaia. Mazăre a prezentat câteva dintre sugestiile pentru dezvoltarea turismului date de specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), într-un master plan elaborat la comanda Guvernului, pentru perioada 2007 - 2026. Studiul respectiv a fost făcut pentru staţiunea Mamaia şi oraşul Sighişoara şi, conform primarului Constanţei, autorităţile centrale ar trebui să ţină cont de el în întocmirea strategiilor pentru dezvoltarea turismului. Printre sugestiile OMT, prezentate de edilul Constanţei, sunt construirea unei şosele de coastă care să lege portul turistic Tomis de staţiunea Mamaia, iar pentru prelungirea sezonului estival, să se construiască apartamente de vacanţă, astfel încât turiştii să fie determinaţi să vină pe litoral şi în alte perioade decât cele trei luni de vară. Radu Mazăre a spus că staţiunile de pe litoral nu trebuie "tratate la fel" atât timp cât ele se adresează diferitelor categorii de turişti, unii dorind distracţie, alţii odihnă şi turism familial, investitorii trebuie încurajaţi, fiecare hotel trebuie să aibă plaja lui, anumite sectoare de plajă să fie comunale sau publice, unde "să vină lumea să-şi pună cearceaful", iar alte sectoare de plajă să fie pentru agrement nautic. "Părerea mea este că în România, ca să reuşim să facem ceva trebuie să fie cât mai puţine reguli. Că toată Europa este plină de reguli. Orice vrei să faci ai nişte costuri enorme şi nu se poate. (...) Noi nu avem nimic senzaţional şi trebuie să venim şi să oferim ceea ce alţii nu oferă.

Trebuie să căutăm aceste nişe pe care să mergem. (...) În staţiunile montane părtiile aparţin ministerului? Nu, aparţin autorităţilor locale, ceea ce ar trebui să se întâmple şi cu plajele. (...) Acum turistul unui hotel dă pe şezlongul de pe plajă cât îl costă camera, din cauza practicilor celor care au închiriat plajele. Ştiţi că sunt cazuri de felul ăsta? (...) Plaja este plină de cei cu piatra ponce, cu porumbul, cu furăciune...nu-i bine! (...) Cred că legea asta trebuie să facă cumva pentru a privi diferenţiat litoralul ăsta", a afirmat Mazăre.

Referitor la restricţiile cu privire la muzica de pe terase, cluburi, care îi deranjează pe turiştii de pe litoral, edilul a spus că măsurile respective nu trebuie stabilite de autorităţile centrale, ci de cele locale, în funcţie de specificul staţiunii. "Jumătate din staţiunea Mamaia funcţionează mai ales în weekend-uri, pentru cluburi şi divertisment. (...) Dacă vorbesc cu băieţii de la cluburi acum şi am închis muzica, jumătate din staţiune va fi moartă, fără turişti", a spus primarul Constanţei.

După ce a plecat de la dezbateri, Radu Mazăre a declarat că discuţia avută cu deputaţii a fost foarte serioasă, el lăsând la o parte orice considerent politic. "Le-am explicat că Mamaia nu mai este o staţiune de sine stătătoare şi practic este o extensie, un cartier al oraşului Constanţa. Le-am dat exemplu zona de nord a staţiunii, unde locuiesc 4.000-5.000 de oameni şi le-am dat drept exemplu oraşe turistice ca Rio de Janeiro, Bodrum, Rodos. Le-am spus că nu văd de ce ministerul trebuie să vină şi să dea el autorizaţie pentru o copertină. Într-un oraş turistic aşa ceva nu se întâmplă nicăieri", a declarat primarul Constanţei.

Radu Mazăre a spus că urmează să vadă dacă se va ţine cont de propunerile făcute cu privire la Legea turismului, propuneri regăsite în amendamentele parlamentarilor social-democraţi de Constanţa sau va conta politicul şi nu se vor lua cele mai bune decizii.

www.financiarul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii