Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognoza meteo - 3 octombrie 2010

ro

03 Oct, 2010 13:31 1390 Marime text

Norii acoperă astăzi parţial sudul, estul şi centrul ţării, dar ploile fi doar izolate. La peste 1600 de metri altitudine se aşteaptă ninsori slabe, iar vântul prinde putere în sud-estul ţării.

Maximele se vor încadra între 12 şi 19 grade Celsius. După o noapte fără prea multe fenomene meteo, dar rece, ziua de azi se anunţă mai degrabă fără ploi, dar cu maxime ce rămân sub valorile normale şi cu 5-6 grade. Vom avea, aşadar, maxime între 12 grade în depresiunile transilvanie şi nordul Moldovei şi 19 grade în sud, în Lunca Dunării. Norii se adună peste centrul, estul şi sudul ţării, dar ploile nu dictează nici pe departe aspectul zilei, iar la munte, la peste 1600 de metri altitudine, ca şi peste noapte, se mai rătăceşte câte un fulg de zăpadă. Vântul devine ceva mai alert în regiunile sudestice, motiv să simţim şi mai acut temperaturile deloc plăcute din regiune. Bucureştenii pot lăsa azi acasă umbrelele, dar nu şi gecile groase, pentru că după o dimineaţă cu numai 8-9 grade, nici amiaza nu e mai agreabilă termic, urmând să oprească urcuşul mercurului în termometre la cel mult 16-17 grade. Presiunea atmosferică nu este astăzi motiv de nemulţumire nici măcar pentru meteosensibili. Are o valoare de 759 mm coloană de mercur şi nu prezintă variaţii semnificative. S-a dus vremea când încă se mai putea merge cu cortul pe munte. Temperatura aerului continuă să scadă, iar la peste 1600 de metri, lapoviţele şi ninorile, chiar dacă slabe, nu întârzie să apară. În special în Carpaţii Meridionali şi cei Orientali, norii sunt astăzi mai adunaţi, dar ploile sunt slabe şi, din fericire, vântul nu se simte. Dar, pentru că de la o zi la alta mai pierdem câteva grade, mai ales în zona montană, dimineaţa favorizează apariţia brumei, iar pe văi şi depresiuni ceaţa va fi nelipsită.

Vestul, nordvestul, dar şi centrul ţării au parte astăzi de soare şi de nori puţini din care nu vor cădea ploi. După ceaţa din zori, alte fenomene meteo nu se mai anunţă, dar temperatura aerului nu creşte prea mult, aşa că vor fi valori mici, de numai 17 grade la Oradea şi Arad şi cel mult 18 la Timişoara. Acelaşi tablou şi în sud, cu nori în trecere şi câţiva stropi de ploaie rătăciţi prin regiune, cel mai probabil pe la deal. Dar nici aici maximele nu sunt prea plăcute, urmând să nu treacă de 16 grade la Craiova şi Ploieşti şi 17 la Călăraşi. Cerul nu e prea încărcat de nori nici în Dobrogea, dar aici vântul e intens, iar temperaturile încă şi mai modeste: se fac numai 15 grade azi la Constanţa şi un grad mai mult la Tulcea. Cel mai rece este însă în Moldova, unde aerul polar ţine în frâu temperaturile la valori de 12 grade la Suceava, în Bucovina şi nu mai mult de 15 de la Galaţi la Botoşani. Începem săptămâna viitoare cu haine de toamnă. Va fi rece mai ales în estul ţării, dar cerul mai adună nori aducători de ploi doar în Dobrogea. Banatul se alege cu încă o zi cu vânt destul de puternic, ioar maximele vor aduce de la 10-12 grade în depresiuni, dar şi în nordul Moldovei, 15-16 în Bucureşti unde, în ciuda norilor, scăpăm fără ploi luni, dar nu şi fără vânt, până la 18-19 grade în Câmpia de Vest.Nici marţi nu se întrezăreşte vreo încălzire a vremii. Temperaturile rămân mult mai mici decât normal, aşa că vor fi de la numai 11 grade la Suceava, 14 în Bucureşti, faţă de 22 cât ar fi normal, dar tot 14 şi la Vaslui, Giurgiu şi Sibiu şi nu mai mult de 17 la Timişoara. În rest, nori mai denşi vor fi doar prin sudvestul şi sudul ţării, dar ploile sunt doar în trecere, iar din capitală precipitaţiile vor lipsi marţi. În schimb încep ziua cu ceaţă cei din centrul şţi estul ţării, iar în Banat, pe litoral şi la munte, vântul ne va da de furcă. Nu speraţi să se încălzească nici în următoarele zile, pentru că meteorologii spun că atât la noi, cât şi în mai toată Europa de Est, rămâne cantonată o masă de aer rece, care face ca temperaturile de pest ezi să fie mai mici şi cu 9-10 grade faţă de cât ar fi normal. Pe hărţile noastre, de altfel, nuanţele de albastru polar, sunt insistente mai ales în partea de est a ţării, în timp ce la vest de noi, un aer ceva mai cald, în roşu, încearcă zadarnic să se apropie. Aşadar, precipitaţiile sunt departe de noi, dar regimul termic rămâne sever, cu maxime în general între 8 şi 18 grade, în timp ce în nordul ţării, peste noapte s-ar putea să avem temperaturi şi la limita de îngheţ.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii