Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea şcolii Nicolae Istrăţoiu Prefectul boteaza Grupul Şcolar din Deleni

ro

06 Dec, 2010 14:16 1797 Marime text

Astăzi, la prânz, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, va participa la botezul Grupului Şcolar din Deleni care va purta numele învăţătorului Nicolae Istratoiu.

Povestea numele pe care îl va purta această şcoală a început în urmă cu un an când prefectul Claudiu Palaz şi-a propus să vină în întâmpinarea dorinţei colectivului de cadre didactice şi de elevi al Grupului Şcolar din Comuna Deleni de a găsi o denumire pentru această unitate de învăţământ.

Specialiştii cărora reprezentanţii Prefecturii s-au adresat pentru a le solicita sugestii au propus două nume reprezentative ale culturii române naţionale şi unul, absolut nou, identificat în cartea „Dobrogea - 50 de ani de viaţă românească": Nicolae Istrăţoiu, învăţător provizoriu la şcoala din Cocargea (actualul sat Pietreni din comuna Deleni). A fost ales numele Nicolae Istrăţoiu, căci numele era cel mai apropiat de aceste locuri.

De aici a pornit o întreagă cercetare. Timp de un an de zile s-a mers pe urmele lui Nicolae Istrăţoiu, căutând alte date în arhivele şcolii şi ale Inspectoratului Şcolar, contactând Arhivele Naţionale Constanţa, Arhivele Militare din Piteşti şi Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, căci am pornit de la premisa că în acei ani învăţătorii au fost mobilizaţi în război. Aşa s-a descoperit că învăţătorul Nicolae Istrăţoiu, originar din satul Şarânga, comuna Pietroasele din judeţul Buzău, a luptat regimentul „Petru Rareş" chiar pe frontul din Dobrogea, la un moment dat chiar la Cocargea, în războiul pentru reîntregirea neamului şi că a murit la vârsta de 26 de ani în infirmeria divizionară din Negreşti, judeţul Vaslui. Am contactat autorităţile din Pietroasele şi din Negreşti, găsind chiar rude ale eroului, care îşi amintesc povestea acestuia. În Şarânga, în faţa casei se vede şi acum fântâna ridicată de părinţii eroului la moartea acestuia, conform tradiţiei locului, ca „sufletul tânărului să fie primit în ceruri". Casa este în paragină, şoptindu-se că ar fi fost lovită de un blestem: după moartea sublocotenentului, un tânăr a venit la părinţii lui, aducându-le un bilet prin care fiul lor îi ruga să-l considere pe acesta moştenitorul lor; aceştia i-au lăsat totul, dar nu se ştie cum şi de ce, el nu a avut parte nici de cei trei copii ai lui, care au murit de tineri şi nici de averea moştenită.

Toate documentele care atestă această istorisire şi corespondenţa purtată în legătură cu acest subiect, plus fotografii şi un film documentar „Pe urmele lui Nicolae Istrăţoiu", se află acum la şcoala din Deleni, care, între timp, a primit oficial, din partea MECTS şi la propunerea ISJ Constanţa, numele tânărului învăţător „Nicolae Istrăţoiu".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii