Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt sute de ambarcatiuni de agrement, inmatriculate in 2009

ro

26 Dec, 2009 18:23 934 Marime text

Numărul ambarcaţiunilor de agrement înregistrate la Autoritatea Navală Română (ANR) este de 16.400 iar aproximativ 800 dintre aceste nave au fost înmatriculate în 2009, cu 200 mai multe comparativ cu anul trecut.

Potrivit directorului ANR, Paul Brânză, pondere au ambarcaţiunile de clasă medie, numărul iahturilor înregistrate pe parcursului anului 2009 fiind „destul de mic" faţă de 2008. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că în acest an planul veniturilor de 52 de milioane de lei, obţinute din prestări de servicii, a fost depăşit cu nouă milioane de lei. Reprezentantul ANR a declarat, pentru AGERPRES, că în prezent sunt înregistrate sub pavilion românesc doar şase nave maritime comerciale, în condiţiile în care, la începutul anului 1990, ţara noastră avea 276 de astfel de vapoare.

„După 1990, circa 172 dintre aceste nave au fost preluate de armatori români, în contracte de bare-boat, de leasing, iar restul au fost preluate de diferite persoane juridice străine sau au trecut la parcul rece. După cinci-zece ani, armatorii români au cumpărat vapoarele şi apoi le-au trecut sub pavilioanele altor ţări, societăţile respective transferând aceste avuţii naţionale în firme offshore din diferite state ale lumii", a afirmat Paul Brânză. Conform specialiştilor în domeniu, „anonimatul şi confidenţialitatea sunt invocate ca principale avantaje ale companiilor offshore, după taxele scăzute sau chiar lipsa acestora".

Agerpres

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii