Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opinie favorabilă pentru Centrala de la Cernavodă

ro

27 Dec, 2010 21:49 884 Marime text
Comisia Europeană a emis o opinie favorabilă referitoare la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, în conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM, informează Ministerul Economiei, citat de site-ul Hotnews.ro.

CE a remarcat faptul că investiţia îndeplineşte obiectivele din Tratatul EURATOM şi contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune, iar autorităţile române în domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandărilor CE.

Analiza s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 luni, timp în care specialiştii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavodă, au avut mai multe runde de discuţii tehnice cu specialiştii centralei nucleare, precum şi întâlniri cu oficialităţile române pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care au făcut pentru prima dată obiectul analizei Comisiei Europene.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă va include o serie de îmbunătăţiri substanţiale corespunzătoare cerinţelor standardelor actuale de securitate nucleară aplicabile la nivel internaţional. De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleară emisă în iunie 2009. Comisia Europeană a remarcat faptul că investiţia îndeplineşte obiectivele din Tratatul EURATOM şi contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune.

„Prin parcurgerea procesului de avizare, s-au constituit premisele pentru un proiect sustenabil, în care sunt implicaţi parteneri solizi din punct de vedere financiar, angajaţi să asigure pe termen lung succesul proiectului. Autorităţile române în domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandărilor cuprinse în opinia Comisiei Europene“, se arata in comunicatul Ministerului Economiei, citat de Hotnews.ro.

Finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă va oferi o capacitate nucleară nouă, de circa 1400 MW, dublând astfel cantitatea de energie livrată în prezent de centrala de la Cernavodă. Totodată, vor fi create câteva mii de locuri de muncă pe perioada de construcţie şi oportunităţi de participare la proiect pentru industria românească.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii