Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noii oligarhi rusi

ro

23 Dec, 2008 16:06 1596 Marime text

Puternici oameni ai Rusiei, cei care s-au perindat de-a lungul anilor în cercuri înalte, au acumulat, în anii 1990, în epoca tulbure a privatizărilor, averi fabuloase, profitând de tot felul de trucuri şi de contactele cu sferele înaltele.

Conturile lor bancare nu ar fi atras niciodată atenţia vreunui inspector de finanţe în urmă cu 15 ani. Azi, averile lor ating cifre astronomice. Sunt noii „ţari de aur" ai Rusiei, pilonul puterii sale economice. După cum notează ziarul Las Provincias, citat de Agerpress, banii i-au strâns la umbra lui Boris Elţin şi a lui Vladimir Putin şi provin esenţial din materii prime, aproape singura sursă de venit a unei economii puţin diversificate şi monopoliste precum cea rusă.

După ce au secătuit sectorul, storcând până la ultima picătură, ei s-au lansat cu dividendele obţinute la cucerirea altor zone ale economiei. În această cursă unii au căzut, asemeni fostului preşedinte al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, încarcerat în Siberia, aleşii au fost mai norocoşi, iar un număr deloc de neglijat apare în fiecare an pe listele miliardarilor publicate de revistele Forbes sau cea rusă „Finans". Adevărul este că Rusia este azi a doua ţară din lume cu cel mai mare număr de averi care depăşesc un miliard de dolari.

Între milionarii ruşi sunt puţini cei care au legături strânse cu puterea. Vaghit Alekperov are 58 de ani şi s-a născut în Azerbaidjan. Averea lui este estimat` la peste 13 miliarde de dolari. A fost „numărul 2" în ministerul sovietic al Petrolului şi Gazelor şi a fost unul din fondatorii consorţiului statal petrolier Langepas - Urai - Kogalimneft, pe care cel pe atunci preşedinte Boris Elţin l-a transformat prin decret în compania Lukoil, în 1993. A orchestrat în aşa fel pentru ca, prin intermediul creditelor primite de la diferite bănci, să rămână cu o parte din acţiunile companiei.

Azi deţine peste el 20%. A fost acuzat de nenumărate ori de neplată a impozitelor, iar unii l-au acuzat chiar direct că s-ar afla în spatele morţii lui Vitali Shmidt, vicepreşedintele companiei, dar nu s-a putut dovedi nimic. Poate pentru că întotdeauna a avut sprijinul Kremlinului. Alekperov l-a ajutat pe Vladimir Putin să reducă la tăcere mass-media cele mai incisive, cumpărând canale de televiziune, modificând linia lor informativă sau împingându-le la faliment.

Oleg Deripaska, ţarul aluminiului rus, este la 40 de ani, cel mai bogat om din Rusia. Are o avere estimată de Finans la 40 de miliarde de dolari, a patra din lume. Înrudirea sa cu familia Elţin, fiind căsătorit cu una dintre nepoatele lui, l-a catapultat pe firmamentul afacerilor. Este acum unul din preferaţii lui Putin, asemeni lui Abramovici. Îl înconjoară o oarecare aureolă de legături cu mafia. Se pare că a făcut afaceri cu „naşu" Anton Malevski, mort în Israel acum şapte ani pentru că nu s-a deschis paraşuta cu care sărise din avion. Andrei, fratele lui Malevski, ar deţine 10% din acţiunile la una din companiile lui Deripaska.


Nimeni nu ştie de unde a scos banii pentru a cumpăra acţiuni la fabrica de aluminiu din Sayansk, în 1993. În prezent se află în fruntea celui mai mari concern de aluminiu din lume, graţie fuziunii companiei în proprietatea sa Rusal, cu Sual şi elveţiana Glencore. Tocmai a cumpărat 25% din acţiuni la Norilski Nikel, compania producătoare de nichel cea mai importantă din lume. Este, de asemenea, proprietar al puternicului grup de investiţii Bazovi Element, al fabricii de camioane şi de vehicule de teren GAZ, a numeroase agenţii imobiliare şi al companiei petroliere Russneft.

Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea este un alt mare răsfăţat al Kremlinului. Averea sa uriaşă, estimată la 23 de miliarde de dolari, vine tot din anturajul lui Elţin. Şi-a făcut apariţia în lumea afacerilor de mâna lui Berezovski şi a reuşit să transforme Sibneft, companie petrolieră siberiană, într-una din cele mai mari ale ţării. La cererea liderului rus, Abramovici a vândut Sibneft statului. Acum este patronul, între altele, al grupului Evraz.

Aleksei Mordaşov, industriaş siderurgic şi consilier al lui Putin. Un alt bun prieten al lui Putin es Mordaşov, propietar al companiei siderurgice Severstal. A încercat să achiziţioneze Arcelor acum doi, dar fără succes. Este economist, căsătorit a doua oară, are 43 de ani şi o avere estimată la 22,1 miliarde de dolari Avea 27 de ani când a fost numit în postul de director de finanţe la Severstal. Mordaşov s-a apropiat apoi de Kremlin, reuşind ca Putin să-l numească principalul său consilier economic. A reuşit performanţa finanţându-i campaniile electorale şi cumpărând canale de televiziune şi ziare.

Vladimir Potanim, fost vicepremier şi veteran oligarh. Potanin, în vârstă de 47 de ani, nu este cel mai bogat - averea lui este estimată la 21,5 miliarde de dolari - ci unul dintre cei mai vechi şi mai versaţi oligarhi. A fost vicepremier, însărcinat cu blocul economic, într-unul din guvernele lui Elţin (1996-1997) şi conduce consorţiul „Interros". Deţine, de asemenea, peste 30% din acţiuni la Norilski Nikel. Potanin a impus moda între potentaţii ruşi invitării de vedete la concerte private. George Michael şi-a băgat în buzunar peste 3 milioane de dolari pentru că a cântat o oră acasă la Potanin, cea mai mare sumă primită vreodată de un artist.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii