Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miliarde de euro aparţinând unor oligarhi au fost blocate în UE

ro

12 Jul, 2022 13:55 1002 Marime text
Curs BNR 10 iunie 2022, foto: pixabay
  • La sfârşitul lunii iunie, unitatea specială ( „task force“) a aliaţilor occidentali însărcinată cu vânarea activelor elitelor ruseşti (Repo) indicase că 30 de miliarde de dolari în active deţinute de oligarhii sau de reprezentanţi ai elitelor ruse, aflaţi sub sancţiuni, au fost blocate.

Active de circa 13,8 miliarde de euro aparţinând unor oligarhi şi alte entităţi au fost îngheţate în Uniunea Europeană, mai ales în cinci ţări membre, în urma sancţiunilor împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul în Ucraina, a anunţat marţi comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, citat de Agerpres.

„Este destul de mult, dar trebuie să precizez că o parte foarte mare, peste 12 miliarde, a fost îngheţată de cinci state membre“, a declarat comisarul belgian cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor europeni de justiţie.

El nu a menţionat care sunt aceste ţări, dar ministrul german de finanţe, Christian Lindner, estimase la jumătatea lunii iunie la 4,48 miliarde de euro suma îngheţată doar în Germania.

„Trebuie să continuăm să convingem alte ţări să facă acelaşi lucru“, a spus în continuare Didier Reynders. „Sper ca în următoarele săptămâni să vedem o intensificare a acestui tip de procedură în toate statele membre“, a mai spus el.

La sfârşitul lunii iunie, unitatea specială ( „task force“) a aliaţilor occidentali însărcinată cu vânarea activelor elitelor ruseşti (Repo) indicase că 30 de miliarde de dolari în active deţinute de oligarhii sau de reprezentanţi ai elitelor ruse, aflaţi sub sancţiuni, au fost blocate, precum şi aproximativ 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Rusiei.

Acest „task force“ cuprinde SUA, Australia, Franţa, Canada, Germania, Japonia, Italia, Marea Britanie şi Comisia Europeană.

Executivul european a prezentat în luna mai propuneri pentru a permite confiscarea activelor oligarhilor aflaţi pe lista neagră a UE şi care încearcă să se sustragă sancţiunilor.

Cu scopul de a armoniza răspunsul penal al Celor 27, în prezent disparat, Bruxellesul a propus adăugarea încălcării sancţiunilor pe lista 'eurodelictelor'.

Didier Reynders a indicat că există un „consens“ între statele membre cu privire la acest punct şi că va prezenta un proiect de directivă pentru unificarea procedurilor în octombrie.
 

„Aceasta va însemna că iniţierea de acţiuni în justiţie, sechestrarea bunurilor şi apoi organizarea confiscării vor fi posibile în toate statele membre. Dacă acesta va fi cazul, banii vor merge către un fond comun pentru populaţia ucraineană“, a spus el.


De la anexarea Crimeii în 2014 şi până în prezent, în total 1.158 de indivizi - între care preşedintele rus Vladimir Putin, ministrul său de externe Serghei Lavrov, precum şi membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) şi oligarhi ca Roman Abramovici, Mihail Fridman sau Piotr Aven - şi 98 de entităţi au fost supuse îngheţării activelor şi interdicţiei de intrare în UE. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii