Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majorarea pretului benzinei scumpeste produsele alimentare cu pana la 10%

ro

10 Apr, 2010 15:56 1289 Marime text

Preţul unor sortimente de carburanţi s-a majorat cu 7% în acest an, iar cotaţia petrolului continuă să crească, antrenând scumpiri în lanţ pe toate palierele economiei. Singura soluţie pentru stoparea scumpirilor este scăderea nivelului taxelor încasate de stat, care reprezintă jumătate din preţul de la pompă.
Preţul carburanţilor a luat din nou un avânt considerabil, care ar putea fi comparat cu cel din prima parte a anului 2008, când cotaţiile petroliere băteau record după record.


În martie 2010, cele mai scumpe sortimente de benzină de pe piaţa din România, respectiv OMV Carrera 100 din staţiile Petrom şi OMV şi Alto 101 de la Rompetrol, de calitate superioară, au trecut de pragul psihologic de cinci lei pe litru şi au astăzi preţuri de referinţă de 5,1 lei pe litru.
De la începutul anului, preţurile celor două sortimente de benzină au crescut cu 7,3% în cazul Petrom şi cu 6,2% la Rompetrol. Din păcate, însă, preţul carburanţilor stă la baza formării preţurilor tuturor bunurilor de larg consum, iar o scumpire în lanţ este iminentă şi se va contura vizibil în următoarea perioadă.

Pâinea, uleiul şi zahărul, mai scumpe cu 10%


Cel mai mare impact asupra populaţiei îl are creşterea costurilor în industria alimentară, în condiţiile în care în acest sector merge o parte semnificativă din cheltuielile românilor. „Am putea asista la scumpiri chiar şi de 10% la preţul final al alimentelor", a declarat, pentru „Adevărul", Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, federaţie patronală din industria alimentară.
Acesta a arătat că un impact mai mare asupra preţului la consumator va fi vizibil în cazul pâinii, al zahărului şi al uleiului, unde ponderea costurilor cu carburanţii este mare, între 5-10%. „Un impact mai mic va fi în cazul cărnii, unde nu este nevoie, ca la cereale, de combustibil pentru arat, de exemplu", a explicat reprezentantul Romalimenta.
El a subliniat totuşi că impactul scumpirii carburanţilor asupra alimentelor este dublu, în primul rând deoarece creşte costul materiei prime, apoi pentru că şi alimentele procesate trebuie transportate, la rândul lor, către comercianţi.

Sursa: Adevarul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii