Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea Educatiei in varianta Funeriu

ro

18 Mar, 2010 14:52 1710 Marime text

Contract între şcoală şi părinţi, clasa a noua la gimnaziu, liceul de doar trei ani, examene schimbate şi dispariţia titularizării. Acestea sunt doar câteva dintre noutăţile pe care le aduce legea educaţiei.

În primul rând, structura sistemului de învăţământ preuniversitar se schimbă. Apare clasa pregătitoare în învăţământul primar. Gimnaziul cuprinde clasele 5 - 9, iar liceul va fi de trei ani. Proiectul susţine şi înfiinţarea unor centre de Excelenţă pentru elevii supradotaţi. O altă propunere prevede ca programa şcolară să acopere 75% din orele de predare, restul timpului fiind organizat de profesor.

Noul ministru are planuri şi la capitolul media. Vrea să înfiinţeze un post public de televiziune şi unul de radio, ambele dedicate exclusiv educaţiei.

Bacalaureatul va avea doar două probe scrise. Prima va fi una de comunicare în limba română şi într-o limba străină, iar a doua - în funcţie de profilul liceului, va fi un test la matematică şi alte ştiinţe. Şi admiterea la liceu se va schimba. Elevii vor fi testaţi la mai multe discipline, într-o singură probă, şi vor primi o caracterizare a aptitudinilor numită portofoliu.

Noutăţi sunt şi pentru părinţi. Ei vor semna un contract prin care se obligă să-şi trimită copilul la şcoală. Pentru chiul, părintele poate plăti amenzi între 500 şi 5000 de lei sau poate fi pus să muncească în folosul comunităţii.

Educatorii şi învăţătorii vor dispărea: toate cadrele didactice vor fi numite profesori. Pentru asta va fi nevoie de şase ani de studiu. Noutatea o reprezintă anul de stagiu obligatoriu. Şi examenul de titularizare dispare!

Legea mai prevede ca rectorul unei universităţi să fie numit prin concurs şi nu ales de Senatul universităţii, iar directorii din preuniversitar nu vor putea fi membrii de partid pe perioada mandatului.

Proiectul legii educaţiei a primit undă verde în şedinţa de Guvern şi va fi supus dezbaterii publice timp de două săptămâni.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • asamis e. nazare 11 Apr, 2010 19:16 Din modelul francez lipseste ciclul practic din asa-zisul gimnaziu ,ciclu finalizat printr-o diploma de final de studii obligatorii,iar, in al doilea ciclu de invatamant secundar,dupa o clasa preprofesionala,primeste un certificat de educatie profesionala conform invatamsantului de scurta durata (un experiment abandonat prea repede gandit pentru elevii din ciclul practic,din clasele create pentru a-i primi pe elevii din clasele dela finalul studiilor din primul ciclu al invatamantului secundar). Certificatul de aptitudini profesionale este pregatit in trei ani si permite intrarea directa in viata activa.Superior este brevetul de educatie profesionala in administratie,comert si industrie obtinut dupa doi ani deformare profesionala. Brevetul de tehnician este echivalent baclaureatului si corespunde invatmantului de lunga durata din al doilea ciclu secundar(trei ani).