Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Inaugurarea Centrului Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS

ro

31 May, 2024 09:34 342 Marime text
Angel Tîlvăr: "România își asigură un avantaj strategic prin securizarea întreținerii propriilor sisteme HIMARS în țară."
 

Inaugurarea Centrului Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS

 
          Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 30 mai, la ceremonia de inaugurare a Centrului Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS, la Aerostar Bacău.
           Rezultat al colaborării dintre companiile Lockheed Martin și Aerostar SA, Centrul de la Bacău va asigura suportul tehnic pentru sistemele HIMARS achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
           Ministrul Tîlvăr a apreciat înființarea Centrului ca pe o realizare de excepție a colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. și compania americană Lockheed Martin, prin care țara noastră își face intrarea în rețeaua globală  a facilităților de mentenanță și suport logistic pentru unul dintre cele mai performante și avansate sisteme de artilerie la acest moment. 
           „Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluție securizată pentru întreținerea propriilor sisteme HIMARS, înființarea acestui centru creează oportunitatea ca țările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparații aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialiști în domeniu din regiune", a declarat Angel Tîlvăr. 
           Ministrul apărării naționale a reiterat determinarea instituției pe care o conduce de a conecta industria națională de apărare la toate programele de înzestrare pe care le planifică, atât pe partea de mentenanță a echipamentelor de ultimă generație prevăzute pentru dotarea forțelor armate cât, mai ales, pe integrarea producției, în proporțiile cele mai mari posibile, în România. 
           „Centrul de mentenanță HIMARS inaugurat astăzi va avea impact și asupra dezvoltării economice a zonei - nu mai puțin de 2.000 de băcăuani lucrând aici, în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria națională, Aerostar Bacău", a mai declarat ministrul.
 
***
 
          România a achiziționat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta.
           În vederea asigurării mentenanței de nivel complex pentru aceste sisteme pe teritoriul național, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului derularea unei proceduri de desemnare a unui centru specific, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare. În urma derulării acestei proceduri a fost aprobat memorandumul, compania aleasă fiind SC AEROSTAR Bacău SA.
           Inițiativa își propune să dezvolte facilități critice pentru infrastructura de apărare a țării, cele două ministere adoptând o abordare proactivă pentru dezvoltarea capabilităților ce contribuie la securitatea și apărarea națională.
 
Biroul de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii