Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigantul din comuna Saligny muncește pentru 30 de lei pe zi

ro

02 Oct, 2011 23:49 2429 Marime text

gigantul_din_saligny_9c9a53e0791.jpg

La vârsta de 16 ani, un tânăr dintr-un sat de lângă Centrala Atomică Cernavodă avea 2,20 metri, o înălțime apropiată de a lui Ghiță Mureșan, care este cel mai înalt român. Tânărul suferă de o boală rară, care îi „lungește" oasele.

La 16 ani, adolescentul Fănel Călin (sau "Făniloiu", cum îi zic cunoscuţii), din localitatea Făclia, nu departe de oraşul Cernavodă, avea aproape 2,20 metri înălţime. Astăzi, la 41 de ani, el se situează aproape de statura sportivului Ghiţă Mureşan, unul dintre cei mai înalţi jucători din campionatul de baschet profesionist american. Mureșan are 2,31 metri.

Cu toate că i s-a propus un contract bănos pentru a intra în boxul profesionist, el a refuzat şi îşi duce existenţa liniştită în satul Făclia, din comuna Saligny- fostă Aziza, din judeţul Constanţa. Tânărul cumpără încălţăminte cu 2-3 mărimi mai mari decît consătenii săi şi are nevoie de croitor. Culmea este că, lavremea respectivă, nici Centrul de Recrutare nu a avut înţelegere pentru situaţia lui "Făniloiu" şi l-a chemat la încorporare, cu toate că acesta suferă de gigantoacromegalie.

Ca să îşi ajute părinţii, Făniloiu a practicat o meserie străveche în Dobrogea - a fost "apar", adică a cărat apă pe la porţile oamenilor care nu au fântâni în curte. -A lucrat și ca încărcător-descărcător în piaţa de legume a oraşului Medgidia. Fănel Călin este foarte deschis în relaţiile cu localnicii. "Este un om harnic, dintr-o familie de oameni gospodari. Părinţii au statură normală, dar Fănel a crescut mai mult decât toţi, e cel mai înalt din comună şi poate din toată zona. La noi, ziua de muncă este 30-40 lei, iar el îşi ia zile de muncă pentru a-şi ajuta familia. E sănătos şi sare în ajutorul oricui dacă e nevoie", ne-a spus Iulia Marinel, de la Serviciul Asistenţă Socială al Primăriei Saligny.

Sursa: EVZ.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii