Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Episcopul Casian Crăciun nu a fost colaborator al Securităţii

ro

02 Dec, 2010 19:35 1033 Marime text

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, că episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, nu a fost colaborator al fostei Securităţi, după ce a respins contestaţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) împotriva deciziei din ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, ÎCCJ a respins acum două zile, ca nefondat, recursul CNSAS împotriva deciziei din 26 ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti, care a respins cererea de constatare a calităţii de colaborator al fostei Securităţi în cazul lui Casian Crăciun.

Documentele depuse de CNSAS în procesul cu episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, nu arată că acesta ar fi colaborat cu Securitatea, având în vedere că nu există la dosar note informative sau angajament de colaborator, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Potrivit instanţei, calitatea de colaborator în cazul lui Casian Crăciun nu poate să fie constatată doar pe baza notelor şi rapoartelor semnate de alţi lucrători ai Securităţii, în care apare numele episcopului. Mai mult, se arată în motivare, din documentele existente la dosar reiese că "lucrătorii fostei Securităţi a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea şi investigarea pârâtului, în vederea recrutării acestuia ca informator al Securităţii". De asemenea, susţin magistraţii CAB, toate documentele din dosar conţin propuneri pentru o eventuală pregătire contrainformativă a episcopului, precum şi diverse propuneri ale organelor de Securitate privind recompensarea acestuia pentru activităţi ce urma să le facă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 26 ianaurie, să respingă ca neîntemeiată cererea CNSAS, prin care se cerea instanţei constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul episcopului Casian Crăciun, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul deschis de CNSAS în instanţă a reînceput pe 24 noiembrie 2009, după ce Curtea de Apel Bucureşti dispusese trimiterea acestuia spre rejudecare. Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 8 mai 2009, ca procesul în care CNSAS cere atestarea calităţii de colaborator al Securităţii a episcopului Dunării de Jos, Casian Crăciun, să fie rejudecat, admiţând, astfel, recursul făcut de CNSAS împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii