Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dinu Patriciu Taierea salariilor si a pensiilor este un chin inutil

ro

08 May, 2010 21:01 2014 Marime text

fmi_42960900.jpgConcedierea a 600.000 de bugetari inutili care "plimbă hârtii" reprezintă o soluţie pentru redresarea situaţiei economice în care ne aflăm, consideră omul de afaceri Dinu Patriciu. Tăierea salariilor şi a pensiilor este un chin inutil şi nici împrumutul de la FMI nu i se pare omului de afaceri o soluţie pentru ieşirea din criză.

Tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% este un chin inutil la care sunt expuşi românii, consideră omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Reducerea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar şi a pensiilor cu 15% nu foloseşte la nimic. Mai mult, este un chin inutil la care sunt supuşi oamenii. În acest mod, se restrâng cheltuielile artificiale, dar chinuim şapte milioane debeaba", a declarat, sâmbătă, la REALITATEA TV, omul de afaceri Dinu Patriciu.

În opinia afaceristului român, cea mai bună soluţie pentru ieşirea din situaţia în care ne aflăm este concedierea bugetarilor inutili.

"Important este ca programul de reformă să fie coerent şi să constea în reducerea cheltuielilor bugetare şi scoaterea din sistem a tuturor funcţionarilor inutili. Sunt aproximativ 700.000 de astfel de oameni, care se ocupă de hârtii, într-un sistem suprabirocratizat. Dacă am scoate 600.000 de oameni inutili din sistem, nu am mai avea cheltuieli în plus, dar statul nostru suferă de o mentalitate comunistă. Avem 600.00o de oameni care se ocupă numai de plimbarea hârtiilor, deci 4 din 5 pot să plece", sfătuieşte afaceristul Dinu Patriciu.

Omul de afaceri a subliniat că recomandarea sa nu se referea la medici sau profesori. Din contră, a spus acesta, lor chiar ar trebui să li se mărească salariile, pentru că altfel vor pleca în masă, după cum am văzut până acum.

În opinia afaceristului, nici împrumutul de la FMI nu este cea mai bună soluţie pentru a trece peste perioada dificilă creată de criza economică. Patriciu chiar atenţionează asupra urmărilor severe pe care le-a avut în alte ţări împrumutul luat de la FMI.

"Suntem de mult în această situaţie proastă, de atunci de când ne-am gândit să luăm împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Nu cred că aceasta era calea de trecere peste această perioadă dificilă. Măsurile de austeritate drastică impuse de FMI nu au dat rezultate nicăieri în lume. Mai mult, în jumătate din cele 100 de ţări unde au fost aplicate aceste măsuri, nu s-a ajuns dus la creşteri, ci la frânări ale economiei, a fost redus PIB-ul şi trei state au ajuns în război civil. De asemenea, aceste ţări au ajuns în sărăcie", a atenţionat Dinu Patriciu.

De fapt, a mai spus Patriciu, cele 130 de miliarde din împrumutul FMI puteau fi utilizaţi într-un cu totul alt scop, pentru a ne putea fi de folos.

"Dacă aceşti bani s-ar fi sus în investiţii, am fi dus-o bine. Dar aceşti bani, care au fost cheltuiţi pe salarii şi pensii, au fost, de fapt, aruncaţi", este de părere Patriciu.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii