Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Maria Stavrositu face un apel către părinţi înaintea începerii anului şcolar

ro

11 Sep, 2011 19:35 991 Marime text

„Am remarcat cu tristeţe rezultatele slabe obținute anul acesta de elevi la examenul maturităţii - BACALAUREATUL. Este primul examen din viaţa unui tânăr care îi poate schimba decisiv parcursul în următorii ani de existenţă- pentru ca este un examen ghilotină. Fie că suntem părinţi, profesori sau politicieni nu trebuie să rămânem indiferenţi în faţa acestei situaţii triste şi extrem de îngrijorătoare. Semnalul de alarmă a fost tras! Cu toţii trebuie să fim îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă cu copiii noştri, pentru că tinerii reprezintă mesajele prezentului transmise către viitor. În ei stă forţa schimbării şi perpetuarea valorilor oricărei ţări!

Ceea ce s-a întâmplat anul acesta nu ar trebui să ne lase impasibili, mai ales pe cei care avem şi minunata misiune de a fi părinţi. Educaţia copiilor nu trebuie lăsată totalmente în responsabilitatea şcolii. Dincolo de cadrul instituţionalizat în care se desfăşoară procesul educaţional, este nevoie de o implicare serioasă şi susţinută din partea părinţilor. Educaţia trebuie să depăşească graniţele şcolii, iar acest lucru de cele mai multe ori nu se poate realiza în absenţa implicării părinţilor.

Se simte, mai acut ca niciodată, necesitatea reprioritizării agendei părinţilor, astfel că educaţiei ar trebui să i se acorde un loc mai important decât cel pe care, poate, l-a ocupat,de multe ori, până acum. Se simte nevoia consolidării parteneriatului între şcoală şi părinţi, realizat în interesul superior al elevului.

Pentru atingerea unui nivel calitativ superior este nevoie să se stabilească o colaborare strânsă şi eficientă între profesori şi părinţi. Consider că părinţii ar trebui să fie mult mai participativi în procesul educaţional, să se implice în luarea deciziilor care îi vizează în mod direct pe copiii lor. Sunt numeroase situaţii când părinţii pretind totul de la şcoală şi o fac întru-totul răspunzătoare de rezultatele dezamăgitoare obţinute de către elevi.

Uneori, interesul scăzut manifestat de părinţi poate anula eforturile depuse de profesori în activitatea didactică. Aşadar, eforturile cadrului didactic trebuie dublate de părinţi. Trebuie să acceptăm că societatea se metamorfozează, iar diversificarea alternativelor de petrecere a timpului liber al copiilor nostri nu este întotdeauna avantajoasă pentru dezvoltarea armonioasă a lor. Aş menţiona aici două aspecte care au luat amploare în ultimii ani în țara noastră: consumul de droguri şi fenomenul violenţei în şcoli. Am adus în discuţie, de ceva timp, aceste probleme pentru că impactul lor asupra educației copiilor noştri este major, influenţând în mod direct şi calitatea educaţiei instituţionalizate. Preocupările elevilor din afara şcolii sunt, in bună parte, corelate cu succesul sau eşecul şcolar.

Este datoria noastră, ca părinţi, să urmărim interesului copilului faţă de şcoală. Un rol esenţial în prevenirea acestor situaţii îl au, deopotrivă, părinţii şi şcoala.

Şcoala românească trebuie să dea în continuare oameni valoroşi, cu o cultură generală solidă şi principii de viaţă în acord cu dezideratele societăţii în care trăim. Avem instrumentele necesare pentru modernizarea sistemului de educaţie şi aici mă refer la Legea Educaţiei Naţionale care impune o serie de modificări fundamentale menite să aducă plus valoare învăţământului românesc.

Când este vorba de educaţia copiilor noştri, miza este foarte mare, iar acest lucru trebuie să determine o implicare serioasă şi din partea părinţilor, care să întărească eforturile cadrelor didactice în activitatea desfăşurată de acestea în şcoală! Si cand vine vorba de bacalaureat, preocuparea trebuie sa inceapa cu mult timp inainte!

Pledez pentru o şcoală mai bună pentru copiii noştri cu ajutorul dumneavoastră, dragi părinţi!

Urez tuturor elevilor constănțeni un an nou şcolar marcat de succese, iar părinţilor şi cadrelor didactice speranţe, idealuri şi proiecte comune care să dea în viitor valoare şcolii constanţene!"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stirea ?! 11 Sep, 2011 16:10 unde este stirea ? nu apare online