Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catalin Macovei "Domnule Basescu, nu promulgati Legea ANI"

ro

15 May, 2010 00:49 1189 Marime text

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, a declarat, joi, la RFI, ca este surprins de faptul ca amendamentele "ucigase" aduse la noua lege de organizare a Agentiei au venit din partea partidelor de la guvernare, respectiv PDL si UDMR.

"Intr-un mod cu totul surprinzator pentru mine amendamentele, ca sa le spun asa, ucigase, au venit in primul rand din partea senatorilor coalitiei de guvernare. Adica in primul rand UDMR, dar si PDL, ceea ce pentru mine a fost absolut surprinzator, tinand seama ca era vorba de o initiativa legislativa a Guvernului. Singura explicatie pe care mi-o pot da este ca am avut, avem de-a face, cu o legiferare in interes personal si imi asum aceasta afirmatie", a spus Macovei.

In opinia sa, aceste modificari "amputeaza mai mult decat serios" atributiile de verificare ale agentiei pe partea de control a averilor.

"Practic agentia nu mai are in acest moment instrument de sanctionare a averilor dobandite in mod nejustificat. Singurele atributii vor ramane sesizarea Parchetului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", a adaugat Macovei.

Presedintele ANI a spus ca se alatura Societatii Academice Romane si Institutului pentru Politici Publice in demersul lor de a-i cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge noua lege de organizare si functionare a ANI.

Catalin Macovei a recunoscut ca senatorul PDL Iulian Urban a fost singurul parlamentar din Comisia juridica ce a sustinut "cu ardoare" modificarile care ar fi dat substanta activitatii ANI.

"Pur si simplu a fost luat in ras la propriu de catre colegii sai. A fost o situatie foarte trista", a spus Macovei.

Presedintele ANI considera ca Agentia este acum mult mai fragila, iar parlamentarii "si-au pus averile la adapost".


Macovei a avertizat ca ecourile acestei legi in plan extern vor fi catastrofale pentru Romania.

El a adaugat ca varianta de la Camera Deputatilor era 'acceptabila', insa ceva s-a intamplat cand proiectul a ajuns in Senat.

"Imi este greu sa-mi explic ce s-a intamplat pe drumul dintre Camera Deputatilor si Senat. Probabil ca senatorii si-au dat seama ca era o varianta periculoasa pentru clasa politica, cea adoptata de Camera Deputatilor", a incheiat Macovei.

Sursa: e-juridic.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii