Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capitala piraţilor Sulina - oraşul în care nu se fură maşini

ro

01 Aug, 2011 13:12 836 Marime text

Pe tărâmul unde îşi aveau sălaşul altădată piraţii, locuitorii trăiesc din pescuit şi turism. Se mai fură doar fier vechi şi se braconează.

Chiar dacă se află la doi paşi de cele mai importante rute maritime şi fluviale, oraşul Sulina este singura localitate de unde nu s-a furat, până acum, vreun autoturism. Este şi greu pentru hoţul care s-ar încumeta să facă acest lucru, din simplul motiv că acolo se ajunge doar cu barca sau cu vaporul. Cu toate că în urmă cu mult timp localitatea era o adevărată capitală a piraţilor şi a răufăcătorilor, acum infractorii locali au alte preocupări: braconează, fură fierul vechi sau accesorii de pe navele abandonate, ori mai fac trafic cu diferite produse. Toate însă în nişte limite care nu le dau poliţiştilor prea multe bătăi de cap.

În schimb, în localitatea aşezată pe o insulă, la capătul celor de 2.860 de kilometri pe care îi parcurge Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră, poţi vedea o altă lume decât cea cu care sunt obişnuiţi locuitorii de la oraşe şi sate.

Cele mai multe familii au bărci cu ajutorul cărora pescuiesc, ori merg la cumpărături în magazinele de peste Dunăre sau în cel mai apropiat oraş, Tulcea. De altfel, aprovizionarea se face numai pe apă. De pe vapoare se vinde benzina sau motorina. Tot de acolo se cumpără şi butelii de aragaz.

Aliniate de-a lungul ţărmului, stau deopotrivă vapoare vechi şi noi, nave ruginite sau hoteluri plutitoare. Unele vapoare vechi sunt folosite de localnici drept locuinţe. "Sunt navele unde erau cazaţi muncitorii de la fabrica de conserve sau de pe şantier. Acum locuiesc în ele cei care au rămas aici sau familiile lor", explică un localnic.

Maşinile şi-au făcut apariţia târziu, în timpul comunismului, aşa cum îşi amintesc localnicii. Dacă în urmă cu câţiva ani vedeai doar Dacii prăfuite, acum pe străzi se plimbă şi maşini de lux. Vechiul şi noul se îmbină perfect în Sulina.

La porţile caselor se pot vedea parcate atât maşini, cât şi bărci. Pe lângă vile sau pensiuni, sunt şi case dărăpănate, acoperite cu stuf. Cele două artere principale de circulaţie sunt pavate cu piatră cubică, însă o bună parte dintre străzi seamănă cu uliţele dintr-un sat din Bărăgan. În ultimii ani, datorită dezvoltării turismului, Sulina a început să fie altfel. Oraşul oferă un grad de confort mai mare faţă de alte localităţi din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării".

www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii