Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asăzi se serbează „Ziua Mării Negre"

ro

31 Oct, 2012 16:25 1323 Marime text
Ziua de 31 octombrie, este data la care se celebrează Ziua Mării Negre, eveniment ce marchează data semnării primului Program Strategic de Acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre în anul 1996.

Marea Neagră colectează apele de pe un teritoriu de peste 430,000 de Kilometri pătraţi, pe care trăieşte o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori. În a doua parte a secolului trecut, a avut loc o deteriorare a mediului ca urmare a exploatării neraţionale a resurselor naturale, despăduririlor în exces şi degradării solului, contaminării râurilor şi lacurilor datorită utilizării unor tehnologii industriale depăşite şi a practicilor agricole intensive. Toate acestea au determinat afectarea Mării Negre cu efecte directe asupra biodiversităţii marine,

La aceste probleme s-a adăugat, în ultimii ani, fenomenul schimbărilor climatice, care a adus o dimensiune nouă, ce poate avea un impact deosebit asupra activităţilor noastre viitoare.

Cu toate acestea, aşa cum au evidenţiat şi analizele realizate la nivelul Comisiei Mării Negre, în ultimii 10 ani s-a constatat o îmbunătăţire uşoară, dar continuă a calităţii mediului marin.

Având în vedere că problemele de mediu care au generat afectarea mediului marin al Mării Negre au caracter transfrontalier, în anul 1992 a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării, ca o bază pentru colaborarea între statele riverane precum şi ca un cadru de acţiune cu principalele organizaţii regionale şi internaţionale, care pot contribui la soluţionarea lor.

Având în vedere importanţa acestei regiuni, imediat după aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a lansat o iniţiativă politică, numită Sinergia Mării Negre, prin care s-au stabilit principalele priorităţi, direcţii de acţiune şi colaborare cu statele din regiune. În anul 2010 a fost lansat Parteneriatul de mediu din cadrul Sinergiei Mării Negre.

Atingerea acestui deziderat este realizabil prin implementarea politicilor europene în domeniul protecţiei mediului şi, în mod special, prin implementarea principiilor Directivei Cadru pentru Apă şi a Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin, al căror obiective vizează obţinerea stării ecologice bune în regiunea Mării Negre până în anul 2020.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii