Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APM Constanța Lukoil Overseas Atash BV, acord de mediu pentru activități de cercetare arheologică preventivă în Marea Neagră

ro

12 Jun, 2024 10:18 860 Marime text
Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul realizat de Lukoil Overseas Atash BV – Surcursala București.
 
Mediul a decis că nu este necesara efectuarea evaluarii impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Activitati de cercetare arheologica preventiva prin metode non-intruzive Perimetrul Ex-30 Trident, Marea Neagra”.

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecţia Mediului Constanta din Municipiul Constanta, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - vineri, între orele 8-13, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro.
   
Comentariile/Observaţiile/Propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 16.06.2024.
 
Reamintim că, în 2018, Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti prezentase Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa trei proiecte: „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda Trinity 1X“, „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A2“ şi „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A1“, solicitând acord de mediu.

Lukoil îşi propune să execute forajul sondei A1, amplasată în perimetrul Trident EX-30, situat pe platforma continentală românească a Mării Negre, în zona economică exclusiva a României. Sonda A1 este proiectată a fi forată vertical în scopul explorării unor posibile acumulări de gaze naturale în Perimetrul EX-30 Trident, utilizând o unitate de foraj capabilă să foreze la mari adâncimi. Adâncimea de forare proiectată atinge - 3.140 m.

Lucrările prevăzute pentru forarea Sondei A1 fac parte din Programul de lucrări obligatoriu, aprobat de către ANRM conform avizului nr. 4955/26.04.2018, pentru perioada 2018-2021, fiind incluse în faza II, din a doua parte a perioadei adiţionale de explorare. Principalele faze de realizare ale proiectului sunt: mobilizarea unităţii de foraj; execuţia forajului propriu-zis; efectuarea investigaţiilor geofizice de sondă (în cazul în care este necesar); efectuarea lucrărilor de abandonare/conservare sondă; demobilizarea unităţii de foraj.

Necesitatea proiectului îşi găseşte justificarea în strategia naţională în domeniul energetic, în conformitate cu care Guvernul României, prin autoritatea competentă - Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), a organizat licitaţii pentru atribuirea unor noi licenţe de explorare - dezvoltare - exploatare a hidrocarburilor în zona economică exclusivă din Marea Neagră, către companii specializate, care au la dispoziţie resursele financiare şi tehnologiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de explorare, dezvoltare şi exploatare a rezervelor de petrol şi gaze.

Acordul petrolier pentru exploatare - dezvoltare - exploatare petrolieră în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, încheiat cu Statul Român prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a fost aprobat prin HG nr. 1055 din 19 octombrie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 784/4 noiembrie 2011. Lucrările de explorare ale Sondei A1 urmează a fi executate de către Lukoil Overseas Atash B.V. Sucursala Bucureşti, în calitate de operator, în baza avizului nr. 4955/26.04.2018 emis de către ANRM privind aprobarea programului de lucrări ce urmează a fi efectuate în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, Marea Neagră.

Desfăşurarea lucrărilor de explorare a Sondei A1 vor avea drept scop descoperirea de noi acumulări de gaze naturale şi obţinerea de informaţii care vor sta la baza completării şi elaborării strategiei de dezvoltare a noii structuri geologice. Lucrările de explorare propuse a fi realizate în cadrul Perimetrului Ex-30 Trident succed o serie de lucrări de prospecţiune realizate în anii anteriori. Astfel, în anul 2012 au fost efectuate investigaţii seismice 3D, în baza Acordului de mediu nr. 16/25.07.2012, care au avut ca scop identificarea zonelor cu potenţial de hidrocarburi.

În vederea emiterii acordului de mediu, a fost parcursă etapa de evaluare a impactului asupra mediului, fiind elaborat, de către INCDM „Grigore Antipa” Constanţa, Raportul privind impactul asupra mediului. Pe parcursul derulării proiectului au fost făcute monitorizări asupra apariţiei delfinilor în zona de lucru. În anul 2014, au fost efectuate investigaţii seismice 2D pentru mică adâncime, în vederea amplasării în siguranţă a sondelor de foraj. Lucrările au fost executate în baza Deciziei de încadrare nr. 1798 RP/17.04.2014.

În perioada mai - octombrie 2015, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 19 din 01.10.2014 au fost executate 2 foraje de explorare în Perimetrul EX-30 Trident: sonda Daria 1X şi sonda Lira 1X. Interpretările datelor colectate au relevat existenţa unor acumulări de gaze naturale în cadrul prospectului Lira. Astfel, pentru informaţii suplimentare, în anul 2016 s-au efectuat investigaţii geochimice, în baza Deciziei de încadrare nr. 5279 RP/10.06.2016, urmate de investigaţi electromagnetice, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 21/ 23.11.2016.


Lukoil Overseas Atash BV, Sucursala Bucureşti


Înfiinţată în anul 2011, compania are sediul social în Bucureşti. În fişa societăţii de pe Registrul Comerţului nu există informaţii nici despre capitalul social, nici despre firma-mamă. Oleg Shurubor este împuternicit sucursală. Lukoil Overseas Atash B.V., Amsterdam, Olanda - Sucursala Bucureşti se ocupă de extracţia petrolului brut. Compania are un punct de lucru în Năvodari, Portul Midia, clădirea A.

Citește și

Constănțenii, invitați să depună sugestii și observații la proiectul Lukoil Overseas Atash BV, privind forajul de explorare a gazelor Marea Neagră

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii