Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai exista drumuri judetene de pamant Safari pe DJ 223 B (galerie foto)

ro

14 May, 2010 04:07 5842 Marime text
deschidere_sate.jpgCraterele au luat locul unor porţiuni zdravene de asfalt pe DJ 223 B, care face legătura între Peştera şi Rasova, iar de la Ivrinezu Mic asfaltul dispare de tot, continuarea până la localitatea de pe malul Dunării, fiind un drum „negru", de pământ

În sud-vestul judeţului Constanţa am descoperit încă un drum în paragină, uitat de autorităţi. Ne-a mirat că este vorba despre o comunicaţie clasificată drept drum judeţean.

Este vorba despre DJ 223 B care face legătura între comunele Peştera şi Rasova. Mai exact, drumul trece dinspre Peştera prin localităţile Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic şi ajunge în Rasova. Având în vedere peisajul pitoresc din această zonă, te miri că un drum judeţean poate arăta astfel. Hârtoapele care au înlocuit pe alocuri asfaltul măsoară chiar şi trei metri lungime, iar adâncimea variază, însă trebuie să fii foarte atent cum mergi cu maşina dacă vrei să nu rămâi pe acolo. E drept, am ajuns pe acest drum într-o zi însorită. Pământul era uscat, iar craterele cu pricina erau pline doar de praf. Mă întreb însă, ce fac locuitorii din satele traversate de DJ 223B atunci când plouă? Cum or trece autoturismele de aceste gropi, care se umplu ochi cu apă, iar nămolul de pe fundul lor devine o adevărată capcană? Probabil că atunci când plouă mai abundent oamenii se lipsesc să mai plece de acasă. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă atunci când intervine o urgenţă medicală şi e musai să pleci. Trebuie precizat că asfaltul găunos ajunge doar până la marginea satului Ivrinezu Mic, pentru că de acolo spre Rasova este drum de pământ. Nu credeam că mai există pe undeva drumuri judeţene de pământ. Dar iată că în judeţul nostru există, din păcate, iar autorităţile judeţului par să fi uitat că această cale de comunicaţie mai există pe hartă şi, culmea, este încadrată ca drum judeţean.

Valetin Vrabie: „Operatorii de eoliene doresc să reabiliteze drumul"

Pentru a afla şi părerea edililor care conduc cele două unităţi administrativ-teritoriale legate de DJ 223 B, am încercat să îi contactăm.

Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, ne-a declarat că şoseaua până la Ivrinezu Mic a fost într-o stare destul de bună până în urmă cu o lună, când s-au demarat lucrările la parcul eolian. Edilul a precizat însă că a luat legătura cu dezvoltatorii parcului de turbine eoliene din zonă şi că aceştia şi-au exprimat disponibilitatea de a reabilita drumul. „Reprezentanţii societăţilor care investesc în eoliene pe teritoriul comunei noastre au spus că doresc să reabiliteze DJ 223B, dar că pentru aceasta le trebuie avizul Consiliului Judeţean", ne-a declarat primarul Valentin Vrabie. Aşadar, dezvoltatorii o să încerce obţinerea avizului necesar de la CJC, însă precizăm că este vorba doar despre o porţiune din DJ 223 B pe care aceştia o vor reabilita şi nu de întreaga cale de comunicaţie, până la Rasova. De porţiunea de pământ a drumului, aflată într-o stare destul de proastă, ar trebui să se ocupe, sau ar fi trebuit să o facă până acum, Consiliul Judeţean sau mai bine zis, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, subordonată CJC.

dj223b_pestera_rasova.jpgDrumul este pe o listă lungă de aşteptare

Am încercat să îl contactăm şi pe directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, pentru a afla dacă există vreo şansă ca acest drum, aşa-zis judeţean, să fie reabilitat în curând. Din păcate însă, şeful de la Drumurile Judeţene nu a răspuns apelurilor noastre. Cristian Darie, vicepreşedintele CJC, ne-a declarat că există intenţia de reabilitare a tuturor drumurilor din judeţ, dar că acest lucru se va face în funcţie de fondurile existente. Deducem aşadar, că DJ 223 B se află pe o listă de aşteptare cam lungă, şi nu se ştie deocamdată, când îi va veni rândul. Prin urmare, cei care se încumetă să meargă prin aceste părţi ar trebui să ia în calcul alte variante de drum sau, dacă nu, să se înarmeze cu multă răbdare. Nu în ultimul rând, trebuie luat în considerare că nu orice autoturism ar putea face faţă unor asemenea hârtoape. Ca să fiţi siguri că veţi ajunge la destinaţie trebuie să vă „îmbarcaţi" într-un 4x4 pentru că veţi face, vrând-nevrând, safari. Precizăm că am încercat, în repetate rânduri, să-l contactăm şi pe primarul comunei Rasova, Mihalache Neamţu, pentru a afla dacă starea proastă a acestui drum este un neajuns pentru comunitatea pe care o reprezintă, însă nu am reuşit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai 24 Jul, 2011 16:34 am incercat , dar nu se poate merge pe acolo...