Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea achizitiilor publice, modificata

ro

13 Mar, 2009 04:45 1739 Marime text
Guvernul a modificat, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legislativ al achiziţiilor publice, pentru a pune în acord reglementările în acest domeniu din România cu cele din Uniunea Europeană.

Scopul modificărilor a fost acela ca autorităţile contractante să nu rămână blocate pentru luni şi ani în şir, fără ca obiectivele de investiţii să se realizeze. Astfel, soluţionarea proceselor în domeniul achiziţiilor publice presupune următoarele termene: cinci - zece zile termen de introducere a cererii de chemare în judecată, primul termen de judecată în cel mult 20 de zile de la data înregistrării contestaţiei, iar termenele de judecată ulterioare să fie scurte, chiar de la o zi la alta şi să nu depăşească zece zile. De asemenea, modificările prevăd termen de trei zile pentru pronunţarea hotărârii, de cinci zile pentru comunicarea hotărârii şi tot de cinci zile pentru introducerea recursului împotriva hotărârii primei instanţe.
Un alt exemplu dat de premier s-a referit la scurtarea termenelor de analiză, de către autorităţile publice, a ofertelor depuse. Astfel, se urmăreşte ca termenele de analiză a ofertelor de către autorităţile contractante să nu depăşească 20 de zile. În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile. O altă modificare este reducerea termenelor pentru procedura de organizare a licitaţiei la 30 de zile, în condiţiile în care aceste proceduri puteau dura până la 380 de zile.
Un alt element de noutate al Ordonanţei de Urgenţă îl reprezintă reglementarea potrivit căreia se stabileşte ca, în cazul în care o licitaţie este contestată în instanţă, să se instituie o taxă de timbru în cuantum de 2% din valoarea estimată a achiziţiei publice, pentru persoanele fizice sau juridice care depun contestaţia. Aceste modificări vor avea drept rezultat reducerea numărului de contestaţii cu care se confruntă în prezent autorităţile contractante.
Prin noile reglementări, Executivul a stabilit, de asemenea, creşterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publică poate să achiziţioneze direct produse, servicii, lucrări sau să achiziţioneze produse, servicii sau lucrări prin cerere de oferte.
Autoritatea contractantă va avea dreptul să achiziţioneze direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse sau de servicii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii