Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se face mituirea electoratului Vrabie - „Nicuşor Constantinescu subminează autoritatea primarilor cu rechizitele copiilor"

ro

30 Sep, 2011 02:03 1878 Marime text
rechizite_CAP1_SATE.jpgPrin noua etapă a campaniei derulate de CJC în vederea distribuirii rechizitelor pentru copii în judeţ, autoritatea judeţeană încearcă pentru penultima oară să-şi refacă imaginea în judeţ. Practic, prin intermediul primarilor, degrevaţi astfel de o cheltuială pe care ar fi trebuit să o susţină ei, CJC, prin şeful Nicuşor Constantinescu, prezent mereu la aceste acţiuni, reuşeşte cu brio să submineze autoritatea edililor

„Este o umilinţă a primarilor în faţa cetăţenilor, care astfel nu-i mai văd rostul primarului în această ecuaţie", spune primarul din Peştera, Valentin Vrabie, care zilele trecute a reuşit să aprobe acordarea a 140 de burse a câte 200 de lei fiecare, fără a aştepta nimic în schimb de la electoratul său.

În aproximativ două săptămâni, Consiliul Judeţean Constanţa va demara penultima etapă a distribuirii rechizitelor pentru elevii preşcolari şi pentru cei din clasele I-VIII, program început la câteva luni după alegerile din 2008, parafat să se deruleze până la începutului anului 2012. Cu alte cuvinte, până înainte de alegerile locale care vor avea loc anul viitor, un fel de a ţine loc de pomeni electorale, doar că acestea se dau sistematic, nu doar înaintea votului. Până acum, preşedintele CJC a ţinut morţiş să amintească cetăţenilor judeţului că el este cel care le ajută copiii cetăţenilor din judeţ, acest lucru fiind precizat la fiecare vizită a sa în localităţile în care se împart rechizitele. Reamintim faptul că CJC a aprobat în şedinţa din februarie 2009 proiectul de hotărâre referitor la „Programul de Rechizite şcolare pentru copiii preşcolari şi elevii din clasele I-VIII, 2009 - 2012", prin care copiilor din mediul rural le sunt împărţite ghiozdane şi rechizitele necesare, nu o dată pe an, aşa cum ar fi normal, ci de două ori, o dată toamna, după începerea anului şcolar, şi încă o dată înaintea Paştelui. Pentru programul din acest an, primăriile din judeţ au început încă de pe acum să transmită către Consiliul Judeţean Constanţa listele cu elevii din mediul rural.

La ultimele două împărţiri ale rechizitelor prin acest program, CJC a strecurat printre rechizitele copiilor şi felicitări semnate de nimeni altul decât preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care puteau fi folosite pe o parte şi ca orare, astfel încât imaginea celui care le-a dat aceste pachete să le rămână pe retină. Practic, împărţirea a sunat mai degrabă a campanie de susţinere a imaginii şefului CJC, care, de fiecare dată, a găsit în distribuirea de rechizite un prilej de a-şi promova imaginea şi partidul deopotrivă, prin intermediul copiilor către părinţi, de la care reprezentanţii autorităţii judeţene ar trebui să atragă voturi.

„Banii ar fi trebuit să fie daţi Consiliilor Locale"

Prin intermediul acestor rechizite, cumpărate tot din bani publici, şi nu sunt mici sumele la care au fost achiziţionate acestea, preşedintele CJC încearcă să îşi întărească, să-şi consolideze sau să-şi refacă imaginea în judeţ, în funcţie de necesitatea de la nivelul fiecărei comune. Despre acest subiect, primarul din Peştera, ale cărui relaţii cu autoritatea judeţeană sunt recunoscute ca fiind deloc cordiale, spune că acest program nu face altceva decât să „minimalizeze funcţia de primar". „Dacă ar fi fost de bună credinţă şi nu ar fi vrut să-şi facă în continuare campanie ar fi trebuit să dea banii Consiliului Local, care s-ar fi ocupat de cumpărarea rechizitelor pentru copii sau de împărţirea directă a banilor. Este o umilinţă a primarilor în faţa cetăţenilor, care astfel nu-i mai văd rostul primarului în această ecuaţie, a copiilor. Ei au făcut peste autorităţile locale un program prin care îl face pe primar să-şi piardă din putere", spune edilul din Peştera. Fără ajutorul conducerii judeţene, Vrabie a reuşit zilele trecute să treacă prin Consiliul Local proiectul de hotărâre privind acordarea a 140 de ajutoare lunare în valoare de 200 de lei fiecare pentru copiii din comună care frecventează cursurile liceale. Aşadar, fără a se umili în faţa autorităţii judeţene şi fără a rămâne dator în vreun fel, Vrabie a reuşit să-i ajute pe copiii din comună care au ales drumul învăţăturii.

Afacerea de miliarde cu Daroff

Pentru furnizarea de rechizite şcolare şi rucsacuri în perioada 2009-2012, SC Daroff SRL încasează de la CJC 15.923.052 lei fără TVA, adică aproximativ 200 de miliarde de lei vechi cu TVA. Programul demarat de CJC i-a adus însă mulţi bani în cont firmei SC Daroff SRL, una dintre societăţile cu care şi CJC, dar şi Primăria Constanţa au avut colaborări nu doar în direcţia achiziţiei de rechizite pentru copii. SC Daroff câştigă de atunci fiecare licitaţie pe care cele două autorităţi o organizează înaintea sărbătorilor de iarnă. Aceştia furnizează Primăriei şi dulciuri, jucării şi fructe pentru pachetele de iarnă pe care copiii le primesc la finele anului. Firma norocoasă îl are ca asociat majoritar pe Robert Penciu, cu 90% din părţile sociale, restul de zece procente fiind deţinute de Ana Penciu. Dar Robert Penciu este nimeni altul decât managerul Clubului Marina Surf Năvodari, fost campion naţional de yachting. La Marina Surf Club Năvodari s-a organizat, în 2007, „Cupa Primăverii Volvo", eveniment la care a fost parteneră şi Asociaţia Judeţeană de Yachting, al cărei preşedinte onorific este primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. Prin urmare, se poate spune că Mazăre şi Penciu au şi pasiuni comune.

De precizat că felicitările cu tentă electorală strecurate în ghiozdanele copiilor din judeţ nu sunt singurele elemente care definesc pasiunea pe care Nicuşor Constantinescu o are pentru cultul personalităţii sale. Şeful CJC îşi face publicitate şi prin intermediul calculatoarelor şi echipamentelor periferice distribuite şcolilor din mediul rural prin Proiectul Sistem Educaţional Informatizat Judeţean. Acestea au fost livrate şcolilor din judeţ începând cu 2008.

Mai puteţi citi în ZIUA satelor:

claudia_candet.jpgEditorial: Povestea nucului răsfăţat - De pe drumurile patriei în casele aleşilor judeţeni?

Recent, la bursa zvonurilor circula informaţia potrivit căreia Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri a început o intensă campanie de tăiere a arborilor de pe una din arterele judeţului.  

tuzla_asfaltare_constantin_micu_1.jpgO nouă etapă de asfaltare la Tuzla (galerie foto)

Zilele trecute, încă de la primele ore ale dimineţii, muncitorii de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa lucrau de zor la asfaltarea străzii Farului din Tuzla, mai ales că mâine comuna se află în sărbătoare. 

tuzla_cetateni_constantin_micu.jpgA treia ediţie a Zilei Comunei: Primarul Constantin Micu oferă distincţii noilor cetăţeni de onoare ai Tuzlei

Sărbătoare mare mâine pentru localnicii din Tuzla. În prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a conducerilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, pe platoul din faţa Primăriei va avea loc Ziua Comunei Tuzla. 

canalizare_crucea_gheorghe_frigioi_1.jpgProblemele continuă la Crucea. Utiltrans nu mai poate susţine finalizarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă: „Dacă nu îşi asumă obligaţiile asumate prin contract până în iunie 2012, îi acţionăm în instanţă"

Chiar dacă la începutul lunii iulie conducerea Utiltrans, firmă care se ocupă încă din 2009 de lucrările la reţeaua de alimentare cu apă în Stupina şi Gălbiori şi de canalizare în localitatea Crucea

Într-un an, proiectul ar trebui să fie gata: S-a aprobat finanţarea pentru canalizarea de la Poarta Albă

Se caută diriginte de şantier pentru implementarea Măsurii 322 la Ostrov

La Pantelimon se va construi o fabrică de ecologizare a solului


Pistă de biciclişti de la Poarta Albă la Galeşu

Microbuze pentru elevii din Crucea

Locuitorii comunei Valu lui Traian, invitaţi duminică la Ziua Recoltei

Vor demara lucrările de canalizare la Cuza Vodă

  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii