Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul 2010, încununat de realizări în comuna Peştera (video + galerie foto)

ro

21 Jan, 2011 00:00 8415 Marime text
Pestera_primar_Valentin_Vrabie_06.jpgValentin Vrabie, primarul comunei Peştera, a încheiat un an plin de reuşite, iar în 2011 îşi concentrează atenţia pe continuarea investiţiilor aflate în derulare şi pe concretizarea unor proiecte noi

Administraţia locală a comunei Peştera a încheiat anul 2010 cu un bilanţ mai mult decât satisfăcător.

La sfârşitul anului 2009, în urma unui control efectuat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru perioada 2004 - 2009 s-a constatat că, pe timpul fostei administraţii locale, Primăria Peştera nu ar fi virat către stat obligaţii în valoare trei miliarde de lei vechi. Astfel, în 2010, autoritatea locală condusă de actualul primar, Valentin Vrabie, a fost obligată să plătească această sumă.
Cu toate acestea, administraţia locală reprezentată de Valentin Vrabie a reuşit, la finele lui 2010, să-şi treacă în palmares o suită de realizări susţinute de bugetul local.

Printre aceste investiţii care au schimbat deja faţa comunei Peştera se numără alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, unde nu exista deloc reţea de apă, oamenii aprovizionându-şi gospodăriile cu apă de la fântâni. Investiţia a demarat în primăvara anului 2010, iar în câteva luni locuitorii din Ivrinezu Mic au avut 4,5 km de reţea de alimentare cu apă, funcţională. "Lucrarea a fost realizată în regie proprie, cheltuielile fiind reduse astfel cu mult faţă de valoarea estimată de proiectant. Valoarea iniţială era de 21 de miliarde de lei vechi, iar noi am făcut lucrarea cu 2,8 miliarde de lei vechi", a precizat primarul Valentin Vrabie.

În 2010, drumul care leagă Ivrinezu Mare de Ivrinezu Mic a fost asfaltat pe o porţiune de 2,6 km. De asemenea, a fost renovată total biserica din Ivrinezu Mare, fiind realizate atât reparaţiile necesare cât şi pictura catapetesmei. Anul trecut au fost demarate şi lucrările de renovare a bisericii de la Izvoru Mare, fiind realizate până în prezent în proporţie de 50%. A fost realizat exteriorul şi interiorul, iar acum se lucrează la picturi.

pestera_-_scoala_pestera.jpgŞcoală nouă, ultramodernă

Una dintre cele mai ample şi mai vizibile investiţii realizate de primarul Vrabie în 2010 este şi şcoala nouă din Peştera, inaugurată în toamna anului trecut. Lucrările la unitatea de învăţământ al cărei design ultramodern, atât exterior, cât şi interior, pune în umbră chiar şi şcolile din mediul urban, au demarat în noiembrie 2009 şi au fost finalizate pe 5 noiembrie 2010. Investiţia a fost de 1,5 milioane de lei (15 miliarde de lei vechi), cu tot cu dotări.
În 2010, Primăria Peştera s-a ocupat şi de pietruirea străzilor în localitatea Izvoru Mare. Au fost reabilitate astfel străzi în lungime de 3,2 km, fiind realizate totodată şi poduri de traversare. S-a realizat şi extinderea reţelei de apă în Peştera, inclusiv în cartierele IAS şi Porumbelu. În aceste două cartiere ale localităţii, reţeaua de alimentare cu apă măsoară 2,3 km, deservind aproximativ 50 de gospodării. Totodată, s-au achiziţionat pompe de apă cu debit mare şi consum mic de energie, această măsură eliminând din costul pe metru cub de apă. Au fost modernizate staţiile de pompare din toate localităţile, unde se intenţionează reducerea preţului de 1,5 lei/metru cub. Primăria a achiziţionat şi tractoare şi utilaje necesare întreţinerii spaţiilor verzi şi păşunilor, în valoare de peste trei miliarde de lei vechi.

Hotărâri adoptate în sprijinul locuitorilor

De asemenea, autoritatea locală a adoptat în 2010 o serie de hotărâri în sprijinul locuitorilor comunei. Comuna Peştera este singura din ţară care decontează abonamentele pentru elevii de liceu care învaţă în alte localităţi. De asemenea, tot prin hotărâre iniţiată de primarul Valentin Vrabie şi aprobată de Consiliul Local Peştera, s-a aprobat un ajutor financiar, la începutul anului şcolar, pentru familiile care au mai mult de doi copii. În funcţie de numărul copiilor înscrişi la şcoală, suma alocată este cuprinsă între 4 şi 8 milioane de lei vechi. "Această hotărâre a fost adoptată pentru prevenirea abandonului şcolar", a precizat primarul Vrabie. O altă hotărâre vine în sprijinul celor care-şi întemeiază o familie.


Cadou de nuntă şi de majorat

La căsătorie, locuitorii din Peştera primesc un aparat electrocasnic, la alegere, în valoare de 1.500 de lei. De asemenea, pentru organizarea petrecerii de nuntă, administraţia locală pune la dispoziţie gratuit cele patru cămine culturale din comună. Nici cei care au stat alături o viaţă întreagă nu sunt uitaţi. Locuitorii din Peştera care serbează 50 de ani de la căsătorie primesc în dar de la primărie 1.000 de lei, iar cei care împlinesc 25 de ani, 500 de lei. La iniţiativa primarului Vrabie, Consiliul Local a aprobat acordarea unei diplome de cetăţean al comunei şi a unei sume de 300 de lei pentru toţi tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani.

pestera_-_luminite_de_craciun.jpgSpectacol de lumină şi culoare pe străzi, de Crăciun

În paralel cu derularea acestor proiecte, autoritatea locală a avut grijă să şi descreţească fruntea locuitorilor comunei cu o petrecere organizată ca la carte, pe 1 mai, cu ocazia Zilelor Comunei Peştera. Evenimentul a atras peste 5.000 de persoane, la manifestare fiind invitaţi unii dintre cei mai recunoscuţi şi iubiţi interpreţi de muzică populară şi uşoară din ţară. Autoritatea locală a încheiat anul cu o feerie de lumină şi culoare, dedicată sărbătorilor de iarnă. În prag de sărbătoare, centrul localităţii Peştera a fost cu mult mai frumos decât centrul civic al Constanţei. Copiii comunei, dar nu numai ei, ci şi părinţii lor, tinerii şi chiar bătrânii s-au bucurat de priveliştea ghirlandelor luminoase montate atât în Peştera, cât şi în celelalte sate ale comunei, cu ocazia sărbătorilor. "A fost un dar din partea noastră, a administraţiei locale, pentru locuitorii comunei. Însă nu s-au bucurat numai ei de luminile ornamentale. Am avut vizitatori şi din alte localităţi, care au venit la Peştera pentru că auziseră că este foarte frumos", a afirmat primarul Valentin Vrabie.
Cu toate că anul trecut au fost realizate toate aceste investiţii, Primăria Peştera a încheiat anul cu un excedent bugetar considerabil. În vistieria localităţii au mai rămas 8,7 miliarde de lei vechi.

Proiecte pentru 2011, depuse la MDRT

Strădaniile administraţiei locale din Peştera de a moderniza comuna pe care o conduce, continuă şi în 2011. Zilele acestea, mai exact marţi, 18 ianuarie, autoritatea locală din Peştera a depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului 11 proiecte în valoare totală de 8 milioane euro. Este vorba despre reabilitarea centralei termice a Şcolii de Arte şi Meserii Peştera, amenajarea terenului de sport, reabilitarea şi extinderea sediului primăriei, realizarea de poduri rutiere şi punţi pietonale în localitatea Peştera, construirea unui stadion cu spaţiu administrativ, extinderea reţelei electrice stradale pe străzile Izvorului şi Florilor din Peştera. La acestea se mai adaugă amenajarea unui târg agrozootehnic în Peştera, construirea unei creşe, amenajarea de spaţii verzi în toate localităţile comunei, reabilitarea străzilor Izvorului şi Florilor şi realizarea reţelei de canalizare şi a unei staţii de epurare în Peştera.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bicu 15 Jan, 2013 02:48 Sunt foarte impresionat de cele citite şi apreciez faptul că mai sunt oameni corecţi , muncitori şi apropiaţi de masele largi.Aş aduce o critică redacţiei care nu-mi dă posibilitatea să distribui pe Facebook acest articol pentru a-l face citit cât mai mult şi de a-l trimite direct unor primari care n-au habar să se descurce decât cu bani de la guvern sau de la UE.Am îţeles că acest primar şi-a pus în mişcare comunitatea dacă vrea să o ducă mai bine.
  • alina rafael 24 Oct, 2011 23:29 da corect,rautaciosii nu au comentat,de ce oare?felicitari din sufet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • mirela umbra 24 Jan, 2011 23:14 felicitari, dle primar!!!! la cat mai multe realizari!! .....si dupa cum merg lucrurile in comuna dv,......la multe mandate!!!! vad ca rautaciosii, nu au comentat si la acest articol!!