Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitale din judeţ, în pragul desfiinţării Cum va fi reorganizat sistemul sanitar constănţean

ro

05 Jan, 2011 18:31 2184 Marime text

img_7979.jpgPrefectul judeţului, Claudiu Iorga Palazu şi directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Constantin Dina, au explicat astăzi modul în care se va face reorganizarea sistemului sanitar constănţean, aşa cum s-a discutat săptămâna trecută într-o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

„Am avut săptămâna trecută o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii şi se merge pe reorganizarea sistemului sanitar la nivel de ţară. Susţinem menţinerea de la Băneasa, care are o poziţie strategică şi nu putem lăsa o zonă atât de îndepărtată fără asistenţă medicală, şi a celui de la Hârşova, pe aceleaşi considerente. În primul rân distanţa şi lipsa unei alte unităţi sanitare pe o rază destul de mare.eu spun că este un lucru bun mai ales că vom avea, în acest fel, cadre medicale, pentru că la ora asta nu ptrea sunt sau lipsesc destul de mult în zone îndepărtate şi vom face tot ceea ce este posibil, chiar dacă unii au o altă poziţie faţă de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă să îl transformăm în spital de categoria I, mai ales prin mărirea numărului de paturi", a explicat Palaz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că astăzi a avut loc o şedinţă cu managerii unităţilor sanitare la care nu a participat, însă, Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „La şedinţa cu managerii de azi, bineînţeles că au lipsit reprezentanţii Consiliului Judeţean şi managerul SCJU, care este în concediu într-o ţară caldă. Mă aşteptam să trimită pe cineva, mai ales că este o problemă de importanţă pentru judeţ. În rest, au fost prezenţi toţi, de la toate spitalele. Păcat că nu se ia în serios acest lucru şi, încă o dacă spun, nu trebuie să primeze interesele private înaintea intereselor cetăţenilor judeţului. Poziţia celor de la SCJU faţă de acest mod de organizare este cunoscut", a declarat prefectul.

Propuneri de desfiinţare

La rândul său, Constantin Dina, directorul DSP, a prezentat lista unităţilor sanitare din judeţ propuse pentru desfiinţare. „În urma acelei videoconferinţe am analizat care dintre spitalele din judeţ ar trebui desfiinţate şi care ar trebui menţinute. S-a făcut o analiză foarte riguroasă", a declarat Dina. Pe lista desfiinţărilor se află Spitalul de Ftiziologie Agigea şi reorganizarea prin comasare ca secţie externă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă cu posibilitatea înfiinţării unui centru MDR cu 25 paturi. Această propunere a fost făcută deoarece unitatea sanitară este un spital tip pavilionar si isi desfăşoara activitatea în cinci cladiri, trei cu obiect de activitate medical şi două clădiri cu caracter administrativ. Prin comasare se urmăreşte reducerea cheltuielilor administrative şi eficientizarea deciziei manageriale. De asemenea, în cele două clădiri administrative eliberate se poate organiza un centru MDR cu 25 de paturi. Un alt motiv care a stat la baza acestei propuneri este şi distanţa mică, de numai 9,5 km între Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Pe lista de desfiinţări se află şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă, care va deveni o secţie exterioară a Spitalului Municipal Medgidia sau va fi reprofilat în spital de cronici. Spitalul Oraşenesc Cernavodă este la o distanţă de 22 km de Spitalul Municipal Medgidia şi este mai slab dotat din punct de vedere tehnic şi al resurselor umane ceea ce nu oferă o siguranţa actului medical, pacienţii fiind oricum redirijaţi către Spitalul Municipal Medgidia sau SCJU. În acest fel, se urmăreşte eficientizarea actului medical şi managerial printr-o mai bună finanţare şi un mod unitar al cheltuielilor resurselor financiare.

Cine a scăpat de comasare

Şeful DSP, Constantin Dina, a precizat că Spitalul Municipal Medgidia a beneficiat anul trecut de finanţare pentru renovari şi modernizări în valoare de aproximativ 4.500.000 lei, iar Consiliul Local Medgidia şi Primăria Medgidia sunt dispuse să se implice în continuare în procesul de modernizare al acestei unităţi medicale. Şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud se află pe această listă, el fiind propus ca secţie externă a SCJU, cu păstrarea numărului de paturi. S-a luat în calcul distanţa mică, de 18 km, faţă de Constanţa, dar şi faptul că unitatea îşi desfaşoară activitaea în două pavilioane care necesită reparaţii capitale şi, în prezent nu este eficientă din punct de vedere financiar. „Dotările sunt la nivel minim şi comasarea cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar permite şi implicarea Facultăţii de Medicină cu fonduri pentru dotări cu aparatură modernă", a precizat Dina. S-a propus menţinerea Spitalului Orăşenesc Hârşova, a Centrului de Sănătate Băneasa, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, a Spitalului Municipal Mangalia şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Comasarea va duce la eliberarea a cel mult o sută de posturi din aparatul administrativ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • BRAVO!!! 06 Jan, 2011 15:26 In sfarsit cineva pune piciorul in prag si desfinteaza niste spitale care oricum nu prea mergeau. La eforie sud corect sunt medici tari dar din pacate opereaza in conditii de anul 1900 si sunt conditii medievale. La Cernavoda numai circ si scandal si restul devalizarea banului public. FELICITARI!!!!
  • Era si vremea 06 Jan, 2011 10:10 De mult trebuiau desfintate niste spitale mai ales cel de la Eforie Sud unde e jalnic nu stiu ce director este acolo dar nu prea se vede ca e bun director. Conditiile sunt jalnice si nu sunt proprii unui spital