Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săptămână de lucru de patru zile Restructurările, evitate la OIL Terminal

ro

03 May, 2011 01:52 1700 Marime text
cap_6.jpgDacă s-ar fi recurs la disponibilizări, dintre cei 1240 de angajaţi ai OIL Terminal, aproximativ 500 ar fi rămas fără locuri de muncă

Criza economică se resimte încă la OIL Terminal SA.

Compania trece printr-o perioadă economică nu tocmai favorabilă şi, din acest motiv, patronatul este nevoit să ia măsuri pentru a nu se ajunge în incapacitate de plată. Directorul general al OIL Company, Silviu-Ioan Wagner, spune că rezultatele obţinute la finele trimestrului I nu sunt pe măsura aşteptărilor. „De obicei, trimestrul I al anului este unul în care se înregistrează, în mod normal, o scădere a producţiei.

Oil_Terminal_Silviu_Wagner_002.jpgAnul acesta însă, datorită creşterii preţurilor la pompă, la produsele petroliere, la combustibil, această scădere a producţiei a fost ceva mai accentuată, astfel încât, la sfârşitul trimestrului I am înregistrat o nerealizare a planului fizic de 700.000 tone. În acest moment, s-a creat un dezechilibru între ceea ce înseamnă încasări, venituri şi cheltuieli. Probabil că dacă această discrepanţă între veniturile trimestrului I şi producţia fizică, cheltuielile, s-ar fi rezumat doar la aceste trei luni de zile nu ar fi fost o problemă", a explicat Wagner. Directorul OIL Terminal a subliniat şi faptul că prognoza pentru lunile aprilie, mai şi iunie este constantă, fără a se anunţa o creştere substanţială a producţiei, situaţie în care trebuie luate nişte măsuri. Încă de la începutul lunii februarie, la OIL Terminal s-au luat măsuri de scădere a cheltuielilor pe reparaţii-întreţinere, pe achiziţii şi a celor pentru utilităţi. De asemenea, s-a impus luarea de măsuri şi în ceea ce priveşte fondul de salarii.

„Piaţa nu consumă, nu cere"

Ministerul Finanţelor Publice a trimis către compania constănţeană adresa nr. 445703 din 9.03.2011, în care se cerea elaborarea unei strategii privind restructurarea operatorilor economici cu capital majoritar de stat în conformitate cu prevederile pct. 23 din scrisoarea de intenţie încheiată cu FMI. Numai că, Consiliul de Administraţie al OIL Terminal a găsit, în şedinţa din 29 aprilie a.c., o soluţie prin care angajaţii nu-şi vor pierde locul de muncă: reducerea săptămânii de lucru de la cinci zile la patru. Scăderea zilelor de lucru este permisă de noul Cod al Muncii, ca o alternativă la şomajul tehnic, soluţie care ar fi lăsat angajaţii fără asigurări la stat, sporuri sau tichete de masă. Din punct de vedere economic, măsura produce o reducere a cheltuielilor cu 800.000 lei pe lună.

„La ora actuală înregistrăm o pierdere de 1,8 milioane de lei. Măsura este luată pentru o perioadă de până la 90 de zile, dar poate fi întreruptă în orice moment în care constatăm că parametrii economici au revenit la normal. Noi sperăm să nu dureze mai mult de două luni. Este pentru prima dată în istoria companiei când trece printr-o astfel de perioadă. Simţim încă efectele crizei. Contractele încheiate ne-au asigurat marfă, rezervoarele sunt pline cu produse petroliere, avem de toate. Din păcate însă, piaţa nu consumă, nu cere. Ce putem face? Sperăm ca până pe 30 iunie să revenim la normal. Mulţi oameni au spus că vor să vină la muncă şi în cea de-a cincia zi, chiar dacă nu sunt pontaţi", a mai precizat Silviu Wagner. Dacă s-ar fi recurs la disponibilizări, dintre cei 1240 de angajaţi ai OIL Termina, aproximativ 500 ar fi rămas fără locuri de muncă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tase 03 May, 2011 20:12 Wagner ordinarule te asteptam maine la sedinta sa ne minti din nou ce baiat bun esti tu jegule,nespalatule.tu ai rusine jegule?
  • un membru de sindicat 03 May, 2011 16:40 va multtumim ca va ganditi la noi tovarase Wagner.Data viitoare ne dam si pantalonii jos daca doriti.Nu va e rusine sa mai dati ochii cu salariatii de la tura?Te asteptam maine la sedinta domnule director!
  • Jojo 03 May, 2011 08:56 Vai de capul tau dl.Wagner ai ajuns mare specialist in economie!Angajatii din Oil Terminal va meritati soarta ca i-ati dat crezare acestui mincinos.