Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasajele pietonale intra in reparatii

ro

17 Sep, 2009 02:50 1018 Marime text
pasaj_pietonal_zona_gara_44.jpgPrimăria Constanţa a alocat trei miliarde de lei vechi de la bugetul local pentru renovarea pasajelor din zonele Gară, Abator şi magazinul Tomis

Lăsate mai la coada listei de investiţii, pasajele pietonale au ajuns, în sfârşit, în atenţia municipalităţii constănţene. Primăria Constanţa a organizat o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să repare aceste elemente de infrastructură importante pentru oraş.

Deschiderea ofertelor a avut loc chiar ieri, la sediul primăriei, din b-dul Tomis, începând cu ora 13.00.

Pasajele pietonale din municipiu au constituit întotdeauna un motiv de nemulţumire pentru constănţenii care le traversează zilnic. Cel de la gară este „renumit" pentru felul în care arată. La o ploaie mai abundentă, pasajul devine un mare canal colector înfundat, care se umple de bălţi, pe care oamenii sunt nevoiţi să le traverseze. În plus, instalaţia electrică de iluminat este distrusă aproape în totalitate. Neoanele sau suporturile în care acestea au fost montate stau să cadă, ca şi faianţa cu care trecerea subterană este pavată. Pasajul de la gară este utilizat zilnic de sute de persoane, întrucât este singura modalitate pentru pietoni de a traversa intersecţia din acea zonă. Pe lângă faptul că, de regulă, se umple de apă şi de nămol, mirosul pe care îl emană este de nesuportat. În plus, pasajul are şi rolul de adăpost pentru găştile de cerşetori care îşi fac veacul în zona gării.

pasajul_de_la_gara_02.jpgLucrări pentru funcţionalitate şi un alt aspect

Aşadar, primăria este la un pas de contractarea unor lucrări de reparaţii curente la pasajele pietonale din municipiu. Pentru renovarea pasajelor, municipalitatea este dispusă să ofere 250.980,06 lei fără TVA - valoarea estimată publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) - adică aproximativ trei miliarde de lei vechi cu tot cu TVA.

Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, ne-a declarat că este vorba despre reabilitarea celor trei pasaje din municipiu: cel din zona Gară, situat la intersecţia b-dului 1 Mai cu b-dul 1 Decembrie 1918 şi cu str. Theodor Burada, cel din zona magazinului Tomis, situat la intersecţia str. Mihai Viteazul cu str. Ştefan cel Mare, şi cel din zona Abator, de pe Şoseaua Mangaliei. „Lucrările vor începe imediat ce se emite contractul. Este vorba despre cosmetizarea pasajelor, de reparaţii la sistemul de canalizare, guri de evacuare, instalaţii electrice şi sanitare şi de vopsirea lor pentru a le reda aspectul", ne-a precizat Ionel Pilat, adăugând că circulaţia din zonele în care se va lucra la pasaje nu va fi afectată pentru că se va lucra în interiorul trecerilor.

Ar putea fi gata până la sfârşitul anului

Directorul Pilat a precizat că lucrările sunt susţinute cu fonduri de la bugetul local şi că până în momentul de faţă nu au existat bani suficienţi pentru renovarea lor completă, ci doar pentru mici reparaţii. „Am mai făcut câte ceva pentru pasaje, ici-colo, pentru că nu au fost bani până acum. Au fost alte priorităţi", a precizat Ionel Pilat. Directorul Direcţiei Servicii Publice a adăugat că dacă totul merge conform planului, pasajele ar putea fi ca noi până la finele anului. „Dacă timpul va ţine cu noi, am putea termina lucrările până la sfârşitul anului", a subliniat Pilat.

Potrivit anunţului din SEAP, perioada de garanţie ce va fi acordată lucrărilor este de 12 luni calendaristice de la data recepţiei pasajelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii