Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moda avortului printre elevele de 15 ani

ro

27 Aug, 2008 00:00 966 Marime text
1219779501.jpg

Daca in primii ani dupa Revolutie, la o nastere se inregistrau trei intreruperi de sarcina, in prezent, lucrurile par sa-si fi reluat cursul firesc. Doar la o prima analiza. De fapt, raportarile catre Autoritatea de Sanatate Publica, institutia in atributiile careia intra realizarea statisticii, sunt incomplete.

"Imediat dupa Revolutie, procentul nasteri-avorturi era doi la unu, chiar trei la unu. Dupa ce au aparut ONG-urile americane, care au venit cu formatori ce au dispersat informatia privind metodele de contraceptie printre medicii de familie in principal, pentru ca ginecologii, s-o spunem drept, nu pledau anti-chiuretaj, situatia a inceput sa se schimbe", spune Tanta Culetu, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta. Initial, in municipiu au existat doar zece medici pregatiti, din aproape patru sute, care trebuiau sa educe mii de femei tinere. "In 2001, cand am venit consilier la Directie, cu acestia zece lucram. De atunci si pana in 2007, numarul medicilor de familie, cu preponderenta al celor din mediul rural si zonele defavorizate, a ajuns la 98", continua aceasta. S-au gasit solutii si pentru tinerele cu dizabilitati motorii sau psihice, institutionalizate la Techirghiol si Poarta Alba. Astfel, pentru intampinarea unor sarcini nedorite, personalul medical din unitatile in care se gasesc tinerele cu handicap au primit cantitati mai mari de Depoprovera. "Este un contraceptiv modern, injectabil, care se administreaza o data la trei luni", explica Tanta Culetu modul in care a rezolvat problema. Metodele contraceptive orale nu ar fi fost o solutie. Daca intr-o singura zi, medicul ar fi uitat sa le administreze, toata incercarile s-ar fi dovedit a fi inutile. Pana si tinerele de etnie rroma par sa fi acceptat faptul ca nu este obligatoriu sa duca o sarcina pana la capat. "Sunt femei rrome, din Viile de Baneasa, Ghindaresti, Satul Nou, care nu numai ca stiu ce inseamna contraceptivele, dar le si utilizeaza. Asta s-a obtinut in 12 ani", spune directorul. Si in acest fel se contureaza o atmosfera idilica, chiar utopica.

Cursuri de informare, din clasa a VII-a

Intr-adevar, din studiul ASPJ Constanta reiese ca, in primele sase luni ale lui 2008, s-au inregistrat 4.055 de nasteri si doar 1.721 de avorturi. In concluzie, mai bine de jumatate dintre reprezentantele sexului frumos au luat decizia de a duce la capat sarcina. "Datele nu sunt batute in cuie. Numarul de avorturi incomplete si la cerere sunt din spitalul de stat si policlinica cu plata. Dar in tot judetul sunt vreo 22 de cabinete private de obstetrica-ginecologie si opt policlinici care au aceasta specializare si nu au nicio obligatie legala de a raporta. Si atunci as mai pune vreo cinci sute peste aceste 1.721", justifica numarul de intreruperi de sarcina inregistrat in primele sase luni. Daca in anii precedenti, reprezentantii ASPJ isi centrau atentia asupra liceenilor si faceau cursuri de informare in clase, acum, subiectul, care a ramas tabu pentru majoritatea dintre parinti, le este explicat elevilor inca din clasa a VII-a. Iar cursurile sunt, intr-adevar, imperioase. O dovedeste raportul ASPJ. De la inceputul lui 2008, opt fetite sub 15 ani au facut chiuretaj. "Eu ader cu tot sufletul la libertatea de exprimare, dar nu sunt de acord cu desantarile din discoteci, violurile, consumul de droguri si sarcina la 13, 14 ani. Avem si in Constanta, si in Medgidia astfel de cazuri", dezvaluie Tanta Culetu. De fapt, numarul este dublu. Pentru ca, de la inceputul anului, 18 fete cu varsta mai mica de 15 ani au ramas gravide, dar numai zece dintre ele au dus sarcina pana la capat. "De obicei, provin din familii dezorganizate si isi abandoneaza copiii in maternitate, care, apoi, stau cu lunile, chiar cu anii in sectia de pediatrie", puncteaza directorul. Alte 310 tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, au ramas insarcinate. "Sunt destul de multe", recunoaste Tanta Culetu. In concluzie, in ciuda faptului ca nu se mai lovesc de zidul tacerii, sute de adolescente ajung sa faca chiuretaj. Riscurile la care se expune o minora de 13 ani care face o intrerupere de sarcina sunt aceleasi cu cele la care se supune o tanara care face avortul la o varsta potrivita. Asta, doar in cazul in care urmeaza cu strictete recomandarile ginecologului.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii