Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinitele din zona centrala, atractia investitorilor

ro

05 Sep, 2008 00:00 1404 Marime text
1220538789.jpg

Unitatile de invatamant prescolar din centrul municipiului sunt pe cale de a fi transformate in spatii destinate inchirierii

In perioada inscrierilor, s-a constatat faptul ca nu numai Constanta, ci si celelalte orase se confrunta cu un deficit de locuri libere in gradinite. Proiecte pentru construirea altor centre exista, insa nu au fost demarate din lipsa fondurilor. In evidenta Serviciului Tehnic al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta exista trei unitati pentru prescolari, situate in zone centrale ale orasului, care au fost revendicate de diversi fosti proprietari stabiliti in strainatate. Directorul Directiei Invatamant din cadrul RAEDPP Constanta, Ovidiu Tanase, spune ca, intr-adevar, perioada de timp foarte mare intre anul in care persoanele in cauza ar fi putut revendica spatiul si cel in care s-au decis sa o faca ridica semne de intrebare. Insa, din moment ce a fost data o hotarare de instanta definitiva si irevocabila, nu exista nicio modalitate de a dovedi o posibila ilegalitate. Gradinita nr. 5 "ABC", situata pe strada Rascoalei 1907 nr. 40, va fi retrocedata, in 2010, fostului proprietar.

Suma vehiculata, 500.000 euro

Cele patru grupe, care cuprind 108 copii, vor trebui sa fie mutate. "Noi nu stiam nimic si am vazut cladirea scoasa la vanzare pe Internet", au declarat surse din cadrul unitatii de invatamant. "Nu stiu nimic concret, nici nu stiu ce sa le spun parintilor". Este o zona centrala, multi lucreaza aici si prefera sa-si aduca copiii la noi", spune Jenica Margarit, directoarea de la ABC. Din spusele acesteia reiese ca proprietarul cladirii ar fi un anumit Popea, stabilit in Franta. Afirmatia este intarita de ing. Silica Rosculet, din cadrul Serviciului Tehnic al ISJ. "Este vorba despre un particular din Franta, care a fost reprezentat de Ionel Hasotti. Am vrut sa-l contactam, dar de la RAEDPP ni s-a spus ca-l gasim pe "Valea Loirei, la stanga", a declarat aceasta. Suma vehiculata pentru cumpararea spatiului se ridica la 500.000 euro, bani care nu s-ar fi justificat. Un alt particular stabilit in Statele Unite ale Americii a intrat deja in posesia cladirii unde, pana in 2007, a functionat Gradinita nr. 11 si Alianta Franceza. "Ambasadorul Frantei i-a oferit un alt spatiu, dar a refuzat", a continuat rosculet. Cladirea, situata pe bulevardul Ferdinand, a fost lasata in paragina, iar curtea, plina de gunoaie, a devenit adapost pentru cersetori. Pe unul dintre pereti troneaza un afis prin care cetatenii sunt anuntati ca spatiul este destinat inchirierii. In prezent, Gradinita nr. 11 este gazduita de Scoala nr. 13, in care functioneaza alte doua centre de invatamant. In total, gradinitele isi vor deschide, pe 15 septembrie, portile pentru 180 de copii. "Nu ne-a fost usor sa cedam spatiul, dar am facut acest lucru in ideea ca Primaria se va organiza si le va asigura o alta locatie. Ar fi trebuit sa stea doar un an, dar iacata...", a explicat Eugenia Stanciu, director la Gradinita nr. 20. Pe cale de a fi mutati sunt si prescolarii de la unitatea nr. 1, de pe strada Sarmisegetuza nr 40. Pe 15 iunie 2009, spatiul va fi retrocedat Fundatiei Caritatea. "Sunt sigura ca nu vom ramane pe drumuri", spune optimista Marenca Bela, directoarea Gradinitei nr. 1.

Pe Traian, dar unde?

Potrivit lui Ovidiu Tanase, exista un proiect aprobat, dar lucrarile nu au fost demarate, inca, din cauza lipsei fondurilor. Pe un teren de 1.600 m, pe strada Traian, se va inalta, probabil de anul viitor, o cladire care sa cuprinda gradinitele revendicate din zona centrala. Mult prea grabit pentru a pleca in concediu, directorul nu a gasit de cuviinta sa spuna unde anume pe Traian va fi ridicata cladirea. "Stiu care e numarul, dar nu vreau sa va spun", a fost raspunsul ferm al acestuia. Nici Serviciul Tehnic la ISJ Constanta nu stie nimic de spatiul concret in care va fi amenajata noua gradinita, care va cuprinde 11 sali de clasa moderne. Proiectul a fost aprobat de Ministerul Educatiei si, potrivit reprezentantului ISJ, ar fi necesari 77 de miliarde lei vechi. Deocamdata, insa, pentru lucrari nu au fost alocate decat patru miliarde, care vor fi utilizate pentru devierea conductelor si a retelelor RADET. "Nu am o hotarare clara, nu am toata suma aprobata. Daca s-ar incepe lucrarile, nu am avea decat o imensa groapa", a concluzionat Tanase.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii