Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP Constanţa aşteaptă decizia de clasificare a spitalelor

ro

18 May, 2011 01:13 1165 Marime text

Spitalul_Judetean.jpgDirecţia de Sănătate Publică Constanţa aşteaptă deciziile Ministerului Sănătăţii, după ce a trimis propunerile de clasificare a unităţilor sanitare din judeţul nostru.

Ministerul de resort urmează să decidă dacă unităţile sanitare din judeţul Constanţa au fost încadrate corect în cele cinci categorii de competenţă. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, a precizat că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Boli Infecţioase îndeplinesc toate cerinţele necesare pentru a fi clasificat în categoria IM. La categoria IIM au fost încadrate Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi Spitalul de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord. Cu plan de conformare, la categoria IIIM, specialiştii constănţeni au inclus Spitalul Municipal Medgidia. La Mangalia, Spitalul Municipal a fost clasat în categoria IV.

În ceea ce priveşte situaţia Spitalelor orăşeneşti din Cernavodă şi Hârşova, specialiştii spun că acestea vor rămâne neclasificate sau ar putea fi incluse în categoria IV, cu plan de conformare. În cel mai limitat nivel de competenţă - V, specialiştii constănţeni au încadrat Spitalul de Ftiziologie din Agigea, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Sud şi Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui. „Clasificarea unităţilor sanitare reprezintă un proces complex care necesită multă atenţie. Atât managerii de spitale, cât şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică trebuie să trateze acest proces cu seriozitate şi cu importanţa cuvenită, deoarece de punerea corectă în aplicare a acestei măsuri va depinde dezvoltarea în viitor a unităţilor sanitare. Până în prezent, am fost obligaţi să trimitem înapoi documentaţia, pentru a cere detalii sau plan de conformare în cazul mai multor unităţi sanitare. Atrag atenţia atât managerilor de spitale, cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale că, netransmiterea documentelor sau neconformitatea acestora cu realitatea poate duce la neclasificarea unităţilor", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Până ieri, Ministerul Sănătăţii a clasificat conform noilor norme 1/3 dintre unităţile sanitare din opt judeţe ale ţării. Reamintim că, în conformitate cu noile prevederi legislative, până la 1 iunie 2011, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una dintre cele cinci categorii de clasificare. Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Clasificarea spitalelor înseamnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii