Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dispar membrii Mişcării de Rezistenţă din Dobrogea S-a înălţat la Domnul luptătorul anticomunist Iancu Dimcică (galerie foto)

ro

29 Oct, 2011 01:00 3205 Marime text
04_dimcica_dimcica.jpgIeri a fost condus pe ultimul drum Iancu Dimcică, unul dintre cei mai cunoscuţi luptători din Mişcarea de Rezistenţă Anticomunistă a Dobrogei.

„În anul 1951 a fost condamnat la 12 ani de temniţă grea, la puşcăria de la Aiud. Din acel an l-am cunoscut, pentru că eu eram deja la Aiud, în temniţă. De atunci am rămas prieteni o viaţă", ne-a povestit George Cuşa. Un alt prieten, Gogu Zdru, ne-a destăinuit că „Iancu Dimcică a fost un legionar desăvârşit". „Am fost prieteni foarte buni. A stat 12 ani în puşcărie la Aiud. Îmi povestea cum a fost bătut de comunişti. Când deceda un coleg în temniţă, nici nu anunţau gardieni, pentru a avea mâncare în plus. A trăit mult, la câte a suferit de-a lungul vieţii. Are două fete şi un băiat", a mai povestit Dima Lascu, un prieten de-a lui Iancu Dimcică. Iancu Dimcică s-a născut pe 10 aprilie 1922 la Angopoli, în Grecia. A fost ţăran şi a locuit în comuna Sinoe, judeţul Constanţa. În anul 1951 a fost arestat pentru activitate legionară (uneltire). A fost condamnat la 12 ani de temniţă grea, plus patru ani de degradare civică şi confiscarea averii. Iancu Dimcică a decedat miercuri, 26 octombrie, la venerabila vârstă de 90 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii