Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul SUA a deschis o conferinţă la Universitatea Ovidius (video)

ro

07 Oct, 2010 22:17 2597 Marime text
cap_8.jpgMark Gitenstein a înmânat premiile pentru cele mai bune lucrări de licenţă şi disertaţie din cadrul Universităţii Ovidius

În perioada 7 - 9 octombrie are loc la Universitatea Ovidius conferinţa de studii americanistice „Tradiţia americană de disensiune: culturi underground şi (anti)utopii".

_MG_7302.jpgManifestarea este organizată de către Asociaţia de Studii Americane din România (ASAR), Comisia Fullbright şi Catedra de Engleză a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius. La ceremonia de deschidere a fost prezent ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, rectorul Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină, decanul Facultăţii de Litere şi preşedintele ASAR, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu, şi reprezentantul Comisiei Fullbright, Mihai Moroiu.

_MG_7301.jpgÎn deschidere, ambasadorul SUA a susţinut un discurs despre democraţie. „Cu ceva timp în urmă, un tânăr student m-a întrebat care este cea mai importantă contribuţie a Americii la cultura mondială. A fost o întrebare dificilă. Am presupus că vrea să menţionez un aspect pozitiv, care a schimbat lumea în bine, nu să-i vorbesc despre tratamentul poliomielitei sau chiar despre iPod, McDonald's, hamburgeri şi Coca-Cola.

După ce m-am gândit câteva minute, i-am oferit şi răspunsul - Primul Amendament al Constituţiei SUA, care spune: „Congresul nu va elabora nicio lege care să declare o anumită religie ca neoficială sau să interzică practicarea liberă a vreunei religii; sau care să reducă libertatea cuvântului sau a presei; sau dreptul poporului la întrunire paşnică sau la a adresa Guvernului petiţii solicitând repararea nedreptăţilor", a spus Mark Gitenstein. Acesta a fost cel care a înmânat câte un premiu pentru două absolvente. Astfel, Dana Mihăilescu a primit un premiu de 250 de euro pentru lucrarea de licenţă şi Adelina Vartolomei, 150 de euro pentru lucrarea de disertaţie. Rectorul Universităţii Ovidius, Victor Ciupină, i-a prezentat ambasadorului o scurtă istorie a unităţii de învăţământ. „În 1961, aici exista un Colegiu de pregătire a profesorilor pentru sistemul naţional de învăţământ. În 1975 se transforma în Institut tehnic ce avea 2.000 de cursanţi, iar în 1990 a devenit Universitatea Ovidius care este şi astăzi", a precizat prof. univ. dr. Victor Ciupină.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii