Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Algele dau batai de cap DADL

ro

07 Aug, 2009 02:41 2842 Marime text

plaja_modern_curatare_alge_tractor_04.jpgSituaţia algelor de pe plajele Marii Negre dau mari bătăi de cap atât turiştilor aflaţi pe litoral, dar mai ales angajaţilor Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral. În numai câteva zile, aceştia au strâns 2.000 de tone de alge.

În aceste zile, litoralul Mării Negre s-a confruntat cu un fenomen de înflorire algală de o amploare ieşită din comun. Eutrofizarea, aşa cum este denumit în termeni ştiinţifici fenomenul, apare în timpul verii, în cazul temperaturilor ridicate, când cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Practic, acest proces este cauzat de cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă, care, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, de reducere a biodiversităţii. Înflorirea algală este primul semn în cazul prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi în apă.

Potrivit unui comunicat remis de DADL, ieri după- amiază, pe plaja din Mamaia nu mai existau alge. Excepţie face doar plaja din dreptul hotelului Malibu, unde, din cauza lipsei curenţilor, dar şi a retragerii liniei mării cu 15 metri, s-a format un amestec de resturi algale aflate în descompunere şi nisip care provoacă un miros greu de suportat pentru turişti. Singura metodă pe care angajaţii DADL o pot aplica în sensul reducerii mirosului insuportabil este aducerea de aport de nisip din zonele limitrofe. Reprezentanţii DADL promit că această problemă va fi soluţionată într-un timp cât mai scurt.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • karadeniz 06 Aug, 2009 23:59 Deci cauza principala este cresterea concentraţiile de nutrienţi din apă.Cei mai cunoscuti nutrienti sunt: azotatii, azotitii, amoniul si fosfatii, substante care sunt frecvent întâlnite, în general, în gunoiul de grajd, dar si în apele menajere (detergenti). Oare cine e vinovatul ? Si ne mai intrebam de ce turistii prefera statiunile bulgaresti, turcesti, grecesti, spaniole.