Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Se pune lacatul pe Spitalul Judetean!?

ro

31 Mar, 2011 12:22 653 Marime text

Nu e pacaleala de 1 aprilie

La 1 aprilie expira contractul cu CJAS si unitatea nu mai poate angaja nici un fel de cheltuieli

Stocurile de medicamente si materiale sanitare ajung pentru o saptamana

Astazi este ultima zi in care Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta va functiona normal. Incepand cu 1 aprilie, unitatea sanitara nu mai are contract de servicii cu Casa Asigurari de Sanatate Constanta si, implict, un buget in baza caruia sa se faca achizitiile de medicamente si materiale sanitare. „Contractul cu casa de asigurari expira astazi. Incepand cu 1 aprilie, nu mai avem buget. Legea Finantelor nu imi permite sa angajez cheltuieli daca nu am buget si contract. Daca lansez acum o comanda de medicamente, aceasta vine imediat. Cu ce o platesc? Casa nu mai raspunde la telefon si nu am fost informati despre ce se va intampla. Puteau sa ne spuna, sa gaseasca o solutie, sa mergem sa semnam actele aditionale pana la 1 iunie, cand va intra in vigoare noul contract cadru dar nu am auzit nimic de la ei", a declarat Dan Capatana, managerul SCJU. Acesta a explicat ca unitatea sanitara mai are stocuri de medicamente pentru cel mult sase zile dupa care intreaga activitate a spitalului va fi blocata. Si asta in conditiile in care CJAS are de achitat unitatii sanitare o restanta de 2,2 milioane lei reprezentand servicii medicale efectuate anii trecuti peste valoarea de contract si nedecontate.

In replica, presedintele Case de Asigurari se Sanatate Constanta, Daniel Learciu, sustine ca nimic din ceea ce reclama managerul SCJU nu este adevarat. „Noul contract cadru va intra in vigoare, potrivit hotararii de guvern, de la 1 iunie, iar pana atunci se va merge pe acte aditionale. Doctorul Dan Capatana nu m-a sunat. Am avut discutii cu alti managerii de spitale. Toata lumea stie de actele aditionale. Exista acte normative publicate peste tot", a precizat presedintele CAS Constanta.

Bolnavii, tratati cu... liste de asteptare

Lipsa banilor a generat doua situatii, pe cat de anormale, pe atat de tragice la spitalul judetean. Este binecunoscut deja faptul ca, odata internat la SCJU, trebuie sa scoti bani din buzunar pentru cumpararea medicamentelor sau a diverselor materiale sanitare. In plus, din aceleasi motive financiare, nu toti constantenii bolnavi beneficiaza de tratament. „Este un buget de criza. Incercam sa supravietuim. Fiecare sectie are liste de asteptare si trateaza doar cazurile urgente, care nu sufera amanare. Unii pacienti asteapta o saptamana, altii chiar si trei saptamani", a explicat directorul medical al spitalului, dr. Catalin Grasa.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii