Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Medicii de familie au semnat fuga din ţară

ro

23 Mar, 2011 12:51 704 Marime text

Aproximativ 40 de medici de familie constănţeni au protestat, ieri, într-un mod aparte, faţă de noile prevederi ale contractului cadru ce trebuie semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. S-au întâlnit la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) şi au depus cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate în vederea plecării la muncă în străinătate. „Contractul cadru pe care ni-l impun Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu prevede fonduri alocate cabinetelor medicale", a declarat Alexandru Bucur, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Constanţa. Potrivit şefului Patronatului Medicilor de Familie „Callatis", dr. Mircea Silion, doctorii se află acum la limita falimentului. „Din 2008 şi până în 2010, veniturile noastre au scăzut cu 52%, iar anul acesta vor mai înregistra o scădere de încă 25 de procente, cel puţin. Dacă acceptăm contractul cu CJAS, intrăm în faliment", a explicat dr. Silion. Medicii constănţeni vor să plece în ţări precum: Franţa, Suedia, Germania sau Anglia, unde salariul lor porneşte de la 3.500 de euro, sumă enormă, spun ei, dacă se gândesc că aici nu câştigă mai mult de 320 de euro pe lună. Medicul de familie Ana-Maria Bucur, din Mangalia, a declarat că statul este cel care îi determină pe aceştia să-şi caute de muncă peste hotare. „Ei ne spun să plecăm pentru că oricum aduc medici din alte părţi. Culmea este că medicii români sunt preţuiţi în ţări străine", a afirmat aceasta.

Avertizări pe uşile cabinetelor

Medicii de familie vor afişa, de azi, pe uşile cabinetelor, mesaje către pacienţi. Aceştia sunt informaţi asupra hotărârilor Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care îi determină pe medici să nu mai poată acorda îngrijirile medicale fireşti prin limitarea drastică a bugetelor şi impunerea unui număr fix de consultaţii şi reţete eliberate în fiecare zi. De asemenea, afişele lipite pe uşa cabinetelor vor conţine informaţii referitoare la refuzul medicilor de a semna contractul cu Casa de Asigurări în forma sa actuală. Vor lucra în sistem privat, ceea ce înseamnă că bolnavii vor achita preţul controlului medical şi nu vor mai putea beneficia de reţete compensate sau gratuite.

Cererea nu e valabilă pentru că nu e completă

Cererile de plecare în străinătate pe care medicii constănţeni le-au depus, ieri, la DSPJ, sunt apă de ploaie dacă dosarele lor nu vor fi completate cu toate actele necesare. „O astfel de cerere nu poate fi luată în considerare dacă nu există un dosar complet. Acesta trebuie să conţină copie după actul de identitate, copii legalizate după diploma de bacalaureat, diploma de medic, foaia matricolă, adeverinţă de la facultate din care să rezulte cei şase ani de studiu, dovada de schimbare a numelui de familie dacă este cazul şi o adeverinţă eliberată de CJAS prin care se precizează că medicul de familie respectiv şi-a desfăşurat activitatea şi a fost în relaţii contractuale cu această instituţie", a informat Elena Sima, consilier-asistent în cadrul DSPJ Constanţa. Nici unul dintre medicii de familie nu a avut, ieri, pregătit dosarul cu toate actele necesare, dar timpul nu este încă pierdut.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii