Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa USL îşi pune viceprimari… şi nu prea

ro

14 Mar, 2011 12:22 1207 Marime text
O dovadă de încredere şi deschidere în ceea ce priveşte colaborarea între membrii Uniunii Social Liberale ar putea-o reprezenta, pe lângă crearea noii majorităţi în consiliile locale şi judeţene, acolo unde se poate, şi promovarea unor liberali sau social-democraţi, după caz, în funcţii de viceprimari sau vicepreşedinţi de CJ-uri.Numai că, sub diverse pretexte, aceste promovări nu se vor avea loc, cel puţin până la alegerile locale viitore.

În data de 10 martie anul curent, liderii organizaţiilor judeţene ale PSD, PNL şi PC Constanţa au semnat, într-un cadru festiv, Acordul privind constituirea şi funcţionarea Uniunii Social Liberale în judeţ. Acţiunea urmează să se repete la nivelul tuturor localităţilor din teritoriu, în baza unui calendar. Potrivit preşedintelui PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, secretarii generali ai celor trei formaţiuni politice membre USL lucrează la acest calendar, ce va fi definitivat la începutul săptămânii.

Aşa cum se putea anticipa, problemele nu vor întârzia să apară, însă nu în constituirea majorităţilor în consiliile locale, acolo unde este cazul, ci în promovarea pe funcţii de viceprimari a liberalilor sau social-liberalilor. „Acolo unde majoritatea PSD-PNL se face şi unde sunt în funcţie viceprimari ai Partidului Democrat-Liberal, reprezentanţii USL vor trebui să nominalizeze pe altcineva de la PSD sau PNL", ne-a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir. Totodată, el a ţinut să menţioneze că în consiliile locale unde primarul şi viceprimarul sunt din partea PSD sau PNL, cum este cazul comunelor Mihai Viteazu şi Săcele - unde funcţiile respective sunt deţinute de liberali -, nu se va recurge la schimbări. Altfel spus, doar în localităţile unde democrat-liberalii au apucat să fie promovaţi ca viceprimari, iar apariţia USL a determinat schimbarea majorităţii în legislativele locale, am putea asista la modificări de acest gen.

USL face concesii

Şi totuşi, cel puţin o excepţie va exista în privinţa înlocuirii unui viceprimar PD-L. Este cazul comunei Seimeni, a cărei administraţie locală este condusă de primarul liberal Lucian Blaj, iar vicele este democrat-liberalul Niculae Soare. Majoritatea în CL Seimeni se va modifica, dar, potrivit edilului şef, vicele va fi lăsat să-şi termine mandatul. „Am discutat cu colegii de la PSD şi, pentru că domnul viceprimar mai are puţin şi în august va ieşi la pensie, am convenit să nu-l mai schimbăm din funcţie", ne-a declarat primarul din Seimeni, Lucian Blaj. De altfel, timpul scurt rămas până la alegerile locale viitoare ar putea reprezenta un motiv pentru care să nu se mai întreprindă astfel de schimbări şi în alte localităţi, mai ales că reprezentanţii USL Constanţa sunt convinşi că, după scrutinul electoral din vara lui 2012, vor domina în 90% din localităţile judeţului.

La Năvodari... rămâne de văzut

Este de notorietate faptul că primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, de la PSD, nu vrea să renunţe nici în ruptul capului la actualul vice Florin Chelaru. Deşi Chelaru continuă să afirme că este membru PNL şi, încă dinainte de a apărea USL s-a dovedit a fi un bun colaborator al primarului PSD, preşedintele filialei locale a PNL, Jean Paul Tucan, dar şi liderul judeţean al liberalilor, Gheorghe Dragomir, susţin contrariul. „Nu mai este membru PNL, iar situaţia s-a lămurit de mult. Aici se vor găsi soluţii. Trebuie să ne respectăm reciproc şi să respectăm acordul", a subliniat Dragomir. La rândul său, preşedintele PNL Năvodari ne-a declarat că săptămâna viitoare se va semna acordul USL la nivel local, iar acesta „va prevedea totul foarte clar". Chiar dacă „nu mai contează o persoană", iar situaţia cu Chelaru „nu mai e o problemă", Tucan insistă că „USL trebuie să aibă un viceprimar". „Chelaru este exclus din partid. Organizaţia locală a decis ca succesorul lui să fie Dan Dumitrescu. Este cel mai vechi membru al organizaţiei locale şi, chiar dacă nu are experienţă în administraţia locală, poate învăţa", a punctat preşedintele PNL Năvodari, Jean Paul Tucan.

Numai că liberalii spun şi vor una, iar primarul urbei, social-democratul Nicolae Matei, nu se grăbeşte să-l pună pe liber pe Chelaru. „Nu sunt idiot să schimb boii de la căruţă în vârful coastei, cu alte cuvinte nu schimb consilierii care m-au ajutat la treabă şi la greu cu unii novice", afirma, zilele trecute, în Gazeta de Năvodari, şeful administraţiei năvodărene.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii