Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Revizuirea Constituţiei, praf în ochi sau expresie a voinţei poporului

ro

15 Mar, 2011 12:24 627 Marime text

Promovarea şi operarea unor modificări la Legea fundamentală - Constituţia au fost subiecte abordate de şeful statului în cadrul întâlnirii cu liderii PD-L din teritoriu, care le-a dat o nouă temă de gândire românilor şi politicienilor. Cum era de aşteptat, părerile politicienilor locali referitoare la sugestiile şefului statului sunt împărţite sau se ascund în spatele opiniei partidului din care fac parte.

Preşedintele Traian Băsescu nu a dat uitării rezultatul referendumului naţional, organizat pe 22 noiembrie 2009, privind trecerea la un Parlament unicameral în România şi reducerea numărului de parlamentari aleşi - 77,78% dintre români au votat pentru unicameral şi 88,84% - pentru maximum 300 de parlamentari aleşi. De atunci şi până în prezent nu s-a mai vorbit şi nici nu s-a întreprins ceva în sensul punerii în practică a voinţei populaţiei. Profitând de această stare de fapt, duminică, în cadrul întrunirii cu liderii democrat-liberali, şeful statului a avansat câteva propuneri ce vizează revizuirea Constituţiei.

Astfel, Băsescu vrea ca mandatul şefului statului să revină la patru ani, Legislativul să devină unicameral, simultan cu reducerea numărului de aleşi, Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, precum şi prevederea unui deficit bugetar de maximum 3%, „ca o măsură de prevenire a populismului electoral". Potrivit informaţiilor apărute pe diverse fluxuri de ştiri, în cel mult o lună, aceste propuneri de revizuire a Constituţiei ar urma să fie prezentate Parlamentului.

Lipsă de încredere

„Constituţia poate fi modificată, dar nu cred în ceea ce ne propune preşedintele Băsescu. În spatele propunerilor sale, ce ar putea fi acceptate, se ascunde ceva. N-am încredere", este de părere preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir. De altfel, parlamentarul liberal ne-a confirmat că sugestiile făcute de şeful statului vor fi discutate la partid pentru a decide dacă se impune sau nu modificarea Constituţiei. Nici în ceea ce priveşte trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, deputatul PNL nu este convins că este o măsură dorită de actualii aleşi, fie ei chiar din coaliţia de guvernământ. Desigur, posibilitatea dizolvării Parlamentului este pusă de Dragomir pe seama temerii preşedintelui Băsescu de o eventuală propunere de suspendare din funcţie „şi de aici încercarea de a echilibra situaţia". Întrucât procesul de modificarea a Constituţiei este destul de greoi, deputatul Colegiului uninominal nr.1, Gheorghe Dragomir, nu se agită prea mult pe această temă. Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că, „probabil, peste alţi zece ani, când se va conştientiza, se va ajunge ca România să fie o republică parlamentară".

„Discutăm bazaconii"

Aceasta este părerea senatorului PSD Alexandru Mazăre. „Ţara arde şi baba se piaptănă! Ne ducem în prăpastie din punct de vedere economic, tot mai mulţi români sunt săraci, iar pe noi ne interesează să discutăm despre bazaconii", a opinat parlamentarul social-democrat când i-am soliitat o părere despre modificările propuse de şeful statului. Mazăre este convins că totul este este doar „o perdea de fum pentru a nu aborda probleme cu adevărat importante, nişte fumigene" şi în consecinţă nu le dă importanţă. Reacţia sa poate fi pusă şi pe seama faptului că senatorul PSD nu crede că este timp suficient în actuala legislatură pentru revizuirea Constituţiei.

„Părerile personale se diluează"

Deputatul Colegiului 4, democrat-liberalul Constantin Chirilă, şi-a exprimat un punct de vedere doar în ceea ce priveşte trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, pentru că „asta este voinţa poporului". El consideră că trebuie continuat demersul „cu care ne-a mandatat poporul în urma referendumului din 2009 şi trebuie găsită soluţia şi fundamentul juridic pentru concretizarea voinţei poporului". Referitor la introducerea unui indicator macroeconomic în Constituţie (n.r. - referire la deficitul bugetar de maximum 3%), Chirilă nu ştie dacă ar trebui să fie sau nu trecut în Constituţie. Dar, nu-i bai, asta, precum şi celelate două propuneri formulate de şeful statului „vor fi dezbătute în partid" şi, ulterior, îşi va exprima şi el o opinie. „Părerile personale se diluează în faţa celei a majorităţii partidului. Deci, părerea PD-L va fi şi cea a deputatului Chirilă", a concluzionat parlamentarul democrat-liberal.

Păreri evazive

Preşedintele organizaţiei judeţene PC Constanţa, Ion Mincă, nu a dat prea mare importanţă acestui subiect, mai interesat fiind de Congersul extraordinar al partidului, pogramat să aibă loc pe 3 aprilie. Însă, per ansamblu, Mincă este convins că totul este o tactică a preşedintelui Băsescu în încercarea de a „acoperi gunoiul". Liderul PC n-a ratat ocazia de a afirma că propunerea privind dizolvarea Parlamentului în cazul suspendării preşedintelui, iar acesta nu este demis prin referendum, nu i-ar fi de niciun folos întrucât „de data aceasta n-ar avea nicio scăpare, iar românii nu l-ar mai susţine".

Cât priveşte comentariul preşedintelui organizaţiei judeţene UNPR Constanţa, George Lipoveanu, progresiştii constănţeni susţin doar propunerea privind trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la maximum 300 pentru că aşa a confirmat rezultatul referendumului că vor românii. Despre celelalte eventuale modificări ale Constituţiei, Lipoveanu aşteaptă discuţiile şi concluziile ce vor reieşi pe tema respectivă în prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al UNPR.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii