Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Primăria Mangalia „plânge“ că are prea puţini asistaţi social

ro

24 Mar, 2011 11:57 868 Marime text

În urma prevederilor legislative impuse de Guvern în ultimele luni, numărul asistaţilor sociali a scăzut simţitor, ceea ce nu poate fi rău nici pentru bugetul autorităţilor locale, dar nici pentru cel al structurilor centrale. Cu toate astea, funcţionarii Serviciului Administraţie Publică şi Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia se plâng că lucrează la foc continuu.

Este de înţeles că, din cauza crizei, numărul celor care nu au un loc de muncă a crescut simţitor, însă autorităţile au datoria să-i impusioneze pe şomeri să revină în câmpul muncii, chiar dacă beneficiile nu sunt cele pe care aceştia şi le-ar dori. Pentru o scurtă perioadă de timp este normal ca cei care s-au trezit, practic, fără un loc de muncă să primească sprijinul autorităţilor prin ajutoare sociale, însă această etapă trebuie să fie una provizorie. Nu zicem că nu sunt oameni care au într-adevăr nevoie de acest ajutor pentru a supravieţui, dar există şi suficiente cazuri când beneficiarii banilor de la stat se mulţumesc cu ceea ce primesc şi nu se mai străduiesc să caute şi să găsească un loc de muncă. Autoritatea publică locală din Mangalia pare să regrete că numărul asistaţilor sociali s-a redus, încercând să sugereze că înăsprirea condiţiilor de acordare a ajutoarelor este un lucru rău. În mod normal, în sezonul rece numărul asistaţilor social creştea, dar prin măsurile de austeritate impuse de Guvern numărul acestora a fost redus simţitor începând cu data de 1 ianuarie 2011, când a intrat în vigoare Legea nr.277/2010.

Criterii dure

Spre exemplu, în luna februarie 2011, funcţionarii Primăriei Mangalia au primit un număr de 64 de dosare pentru alocaţii, din care 53 au fost aprobate, iar în luna martie, 25 sunt în faza de efectuare a anchetelor sociale. Prin comparaţie, în luna decembrie 2010 erau în plată 283 de familii, un număr de aproape cinci ori mai mare faţă de cel aprobat acum. Mai mult decât atât, în decembrie 2010, alocaţia de susţinere nu era luată în calcul pentru calcularea veniturilor familiei care solicita ajutor social, dar acum se iau în calcul toate aceste venituri, ceea ce scade şansele ca solicitantul să mai poată primi unul din aceste două ajutoare. Criteriile de acordare a alocaţiei de susţinere a familiei sunt mult mai stricte. Familia care solicită ajutor social şi/sau alocaţie de susţinere a familiei nu are voie să deţină: clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu nici ca proprietate, nici în închiriere, concesiune sau comodat; aparatură electronică (camere video, amplificatoare audio, copiatoare); obiecte de valoare, precum bijuteriile, cristalurile, tablouri originale, blănuri sau porţelanuri; mijloace de transport cu o vechime mai mică de 10 ani; utilaje agricole sau de prelucrare agricolă (moară de cereale, presă de ulei) ori utilaje de prelucrat lemnul (gater sau altele); depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei; terenuri; animale domestice, nu mai mult de trei bovine, cinci porcine, 20 ovine, două cabaline, 50 capete iepuri de casă, 100 capete de păsări, 15 familii de albine sau crescătorii a căror producţie se comercializează.

Nu ştiu să scrie

Pe lângă toate aceste criterii ce trebuie respectate, formularele de cerere care trebuie completate sunt mai stufoase. „Dacă punem în calcul că cei mai mulţi solicitanţi sunt analfabeţi, iar angajaţii primăriei nu au voie să îi ajute în completarea formularelor, ne dăm seama că este o mare problemă pentru ei însăşi completarea actelor şi depunerea lor. Mai mult, în cazul în care unul dintre copiii familiei, care are vârsta şcolară, nu frecventează o formă de şcolarizare, alocaţia este suspendată pentru toată familia în cauză. Totodată, alocaţia pentru susţinerea familiei se ia în calcul la stabilirea venitului minim garantat, acesta micşorându-se proporţional cu suma acordată", susţin reprezentanţii primăriei. Ce pare să deranjeze însă administraţia locală este faptul că numărul celor care primesc astfel de ajutoare a scăzut de cinci ori faţă de lunile de dinaintea apariţiei prevederii legale.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii