Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Rovinieta, obligatorie pentru Carrefour, Palazu Mare şi varianta Constanţa

ro

05 Apr, 2011 12:11 2837 Marime text

Atâta vreme cât Palazu Mare este, oficial, cartier al Constanţei, locuitorii săi nu înţeleg de ce trebuie să plătească rovinietă pentru cei nici trei kilometri de drum care-i despart de oraşul-mamă.

Vestea bună este că problema ar putea fi rezolvată, dacă Primăria Constanţa şi-ar dori cu adevărat să-i trateze în mod egal pe toţi locuitorii urbei. Iar pentru asta, nu trebuie decât să ia în administrare segmentul de drum de la intrarea în Constanţa până la sensul giratoriu, administrat, în prezent, de CNADR.

În acte, Palazu Mare este cartier al Constanţei, însă locuitorii săi se simt orăşeni doar la capitolul obligaţii, căci în afară de impozitele la fel de mari ca acelea plătite de confraţii lor din oraşul-mamă, condiţiile în care trăiesc sunt ca la ţară. Mai rău este că au obosit să mai spere că vor trăi vreodată într-un cartier al unui oraş cu ade-vărat european. Ceea ce ştiu cu certitudine este că „mai-marii Primăriei Constanţa" îşi amintesc de ei doar înainte de alegeri, când plouă cu promisiuni, care, ulterior, se pierd pe drum.

„Dacă nu sunt în stare să ne facă şi nouă condiţii ca la oraş, canalizare, drumuri, piaţă, locuri de joacă pentru copii, să ne scape de gunoaiele care ne sufocă etc., etc., atunci să nu ne mai ţină în braţe doar ca să ne ia impozite grase şi voturile! Să fim şi noi o localitate independentă, să plătim taxe mai mici, plătim şi rovinietă, nicio problemă, dar să nu fim discriminaţi în halul acesta, pentru că primarului îi pasă de noi doar când ne cere votul. Atunci plouă cu promisiuni, iar după aia, pauză. Suntem ai nimănui, daţi la o parte, exact ca la ţară. Pentru doi kilometri de drum care ne despart de Constanţa, ne ard dacă ne prind fără rovinietă. Primarul s-a gândit vreodată că nu e în regulă cu problema asta? Că în audienţă la dânsul nu-i chip să intri! De ce nu suntem trataţi egal ca şi constănţenii din oraşul mare? Ce trebuie să facem noi, ca să scăpăm de nenorocita asta de rovinetă, că din partea lor, n-avem nicio speranţă?" - sunt dilemele locuitorilor din cartierul constănţean, care au preferat anonimatul, de teama unor „răzbunări politice, că ăştia deja au intrat în campanie electorală! Apropo, dacă tot se dau în campanie, primarul are ocazia să-şi arate muşchii şi să ne scape de rovinietă, ca să nu ne mai simţim constănţeni discriminaţi, care circulă cu taxă în oraşul lor".

 

Soluţii există!

Comisarul şef al Poliţiei Rutiere Constanţa, Tudorel Dogaru, ne-a explicat că atâta vreme cât seg-mentul de drum de la intrarea în Constanţa până la sensul giratoriu va continua să fie administrat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR), lo-cuitorii cartierului constănţean Palazu Mare vor fi obligaţi să plătească rovinieta. Mai mult, a ţinut să precizeze că aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru b-dul Aurel Vlaicu, pe segmentul dintre intersecţia Tomis - podul IPMC, care, la fel, este administrat de CNADR.

Pentru ca această problemă, într-adevăr justificată, să fie rezolvată, soluţia este ca primăria Constanţa să solicite CNADR cedarea segmentului respectiv de drum, pe care apoi să-l administreze şi să-l gestioneze (lucru valabil şi pentru b-dul Aurel Vlaicu). După acest demers, dacă există voinţă politică, se va da o hotărâre de guvern, iar în noile condiţii, constănţenii din cartier nu vor mai plăti rovinietă pe distanţa Palazu Mare - Constanţa, pentru că va fi considerat drum în interiorul localităţii. „Personal, nu cred că se va rezolva cel puţin până când nu se va soluţiona problema accesului şi la Carrefour" - a concluzionat comisarul şef Tudorel Dogaru.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lidia Pascu 04 Mar, 2012 20:45 Referitor la rovinieta:nu ati spus si de portiunea din sos.Mangaliei dintre str Luca Arbore si sens giratoriu cu soseaua Cumpana.Multumesc!O primavara frumoasa!