Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Patru arestări într-un dosar de trafic de influenţă la SC Oil Terminal SA Constanţa

ro

09 Mar, 2011 12:31 885 Marime text
Printre acestea, se află şi consilierul directorului general al societăţii, Ştefan Ene.

Magistraţii de la Tribunalul Constanţa au dispus, ieri, arestarea pentru o perioadă de 29 de zile a patru persoane care sunt acuzate de procurorii de la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Printre acestea, se află consilierul directorului general al SC Oil Terminal, precum şi fostul director general al SC Petrotrans SA, în acest moment pensionar.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, la data de 7 martie, reţinerea a patru persoane pentru trafic de influenţă. Este vorba de Mihai Moise, reprezentant al SC NAC Industrii SRL Bucureşti, acuzat de cumpărare de influenţă, Ştefan Ene, fost director general al SC Oil Terminal SA, în prezent consilier al directorului general al aceleiaşi societăţi, acuzat de trafic de influenţă, Marian Toma, director de producţie la SC NAC Industrii SRL Bucureşti, acuzat de complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Octavian Iulian Natu, fost director general al SC Petrotrans SA, în prezent pensionar, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă şi la trafic de influenţă.

43.000 de dolari pentru a-şi trafica influenţa

Procurorii Anticorupţie spun că, la data de 6 ianuarie 2011, Ştefan Ene, consilier al directorului general al SC Oil Terminal SA Constanţa, a primit de la Mihai Moise, reprezentant al SC NAC INDUSTRII SRL Bucureşti (fratele unuia dintre acţionarii acestei societăţi comerciale) suma de aproximativ 43.000 de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului general al SC Oil Terminal SA Constanţa şi pentru a-l determina să aprobe încheierea unui contract prin care SC Oil Terminal SA Constanţa să livreze pentru SC NAC INDUSTRII SRL Bucureşti reziduuri petroliere în condiţii avantajoase de preţ, cantitate şi ritmicitate. Suma de bani remisă reprezenta o primă tranşă, spun procurorii, (în cuantum de aproximativ 80%) din suma totală de aproximativ 50.000 de euro convenită cu Ştefan Ene, diferenţa urmând a fi remisă la o dată ulterioară.

O a cincea persoană acuzată

Există şi o a cincea persoană care este cercetată în acest caz, dar în stare de libertate. Este vorba de Adrian Moise, administratorul SC NAC INDUSTRII SRL Bucureşti, fratele lui Mihai Moise, cel reţinut de procurorii DNA Constanţa. De asemenea, ancheta-torii spun că faţă de directorul general al SC Oil Terminal, Silviu Wagner, nu s-a luat până la acest moment nicio măsură, acesta neavând vreo calitate în acest dosar, neexistând probe împotriva sa că ar fi implicat în toată această poveste.

Procurorii anticorupţie Constanţa spun că legătura dintre Ştefan Ene şi Mihai Moise a fost mijlocită de către Octavian Iulian Natu şi Marian Toma, care aveau o relaţie apropiată cu Ştefan Ene, relaţie ce le permitea verificarea şi impulsionarea acestuia din urmă în vederea îndeplinirii scopului vizat.

Interceptări telefonice rupte din context

Avocaţii apărării au declarat, ieri, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Constanţa, care au judecat propunerea de arestare, că nu există decât probe incerte în acest dosar şi interceptări telefonice rupte din context.

„S-ar putea merge, în cel mai rău caz, pe comiterea infracţiunii de înşelăciune, ceea ce ar atrage competenţa de soluţionare a acestui dosar a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi nu a procurorilor DNA", au susţinut apărătorii.

Cu toate acestea, după câteva ore de judecată, magistraţii au decis admiterea propunerii de arestare, emiţând pe numele celor patru mandate pentru o perioadă de 29 de zile. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, în termen de 24 de ore, la Curtea de Apel Constanţa.

Precizările directorului general Silviu Wagner

„Cuget Liber" i-a solicitat lui Silviu Wagner, directorul general al SC „Oil Terminal" SA, opinia în legătură cu acest caz. Consilierul Ene Ştefan nu avea acces la contractele de achiziţii, a spus acesta. El a precizat că nimeni din „Oil Terminal" n-ar fi putut stabili preţuri preferenţiale, întrucât preţurile practicate de companie sunt cele stabilite de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. „Consilierul Ene Ştefan n-a venit nici la mine, nici la directorul operaţional Vasile Ogreanu cu vreo intervenţie" - a spus Wagner. El a mai afirmat că Ene Ştefan urmează să iasă la pensie începând cu data de 1 aprilie 2011. (I.T.C.)

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii