Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Bătrâneţea-n rate

ro

23 Oct, 2010 11:17 806 Marime text
Pensionarii îşi cumpără medicamente şi lemne de iarnă cu bani de la Casa de Ajutor Reciproc

 

Este vremea gogoşarilor, a combustibilului pentru încălzirea de la iarnă. Este toamnă şi pentru mulţi pensionari asta înseamnă să facă un împrumut la C.A.R.P. Nu vor mult, o mie-două de lei, să se descurce cu toate cheltuielile ce vin odată cu sezonul rece. Alţii nu se mai gândesc aşa de departe. Împrumută bani să-şi cumpere medicamente sau să se opereze la ochi. Pensia nu le ajunge, iar tratamentele nu mai sunt gratuite.

„L-am operat pe soţul meu de cataractă, acum două luni. Nu mai vedea aproape deloc, dar e în putere. Era păcat să îl las să se chinuiască aşa. Acum e bine. Am luat de la C.A.R. 2.000 de lei, altă posibilitate nu aveam. Că şi copiii au grijile lor. Plătim din pensie, câte puţin", ne spune Anica Petre. Stă la coadă să plătească rata. Lângă ea este nea Nelu Nicolae. Şi el are de plătit 90 de lei. A luat anul trecut 2.000 de lei ca să îşi cumpere lemne. „Este ultima rată, dar cred că o să mai iau vreo mie de lei. Mai am ceva lemne de anul trecut, dar cum anunţă ăştia o iarnă grea, nu cred că îmi ajung. O să mai cumpăr vreo două-trei tone, ca să fiu sigur. Că dacă rămân, rămân pentru la anu'. De om mai trăi", zice bătrânul râzând.

430 de împrumuturi în luna octombrie

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa vin zilnic cel puţin 15 bătrâni să ceară ajutor. Anul acesta au fost cele mai multe solicitări de împrumut. Pensionarii nu se mai pot descurca singuri, iar copiii lor nu mai au de unde să-i sprijine, ei înşişi fiind şomeri sau cu salariile tăiate. „În luna octombrie am acordat 430 de împrumuturi, iar de la începutul anului 6.000. Cei mai mulţi vor sume mici, 2.000 - 2.500 de lei. Le e frică să ia mult, nu ştiu dacă vor avea de unde să plătească. Acum le trebuie bani pentru izolatul apartamentului, lemne, dar cei mai mulţi au nevoie de bani pentru că sunt bolnavi şi, fie necesită o operaţie, fie de tratamente scumpe", explică Mariana Păculea, contabilul C.A.R.P. Constanţa.

Poprire pe pensie pentru rău-platnici

„Ritmul de împrumut este mai mare anul acesta decât în 2009. Oamenii nu mai au bani, nu le ajung, fiind în vârstă sunt şubrezi şi dau bani mulţi pe medicamente. În vremurile astea două afaceri merg foarte bine - băncile şi farmaciile. La noi omul primeşte banii foarte uşor şi cu o dobândă mult mai mică decât la bancă. Pentru sume până în 1.000 de lei dobânda este de 10%, pentru sume între 1.000 şi 2.000 de lei este 11% şi aşa mai departe, creşte cu câte un procent", precizează ing. Corneliu Enăchescu, preşedintele C.A.R.P. Practic, orice pensionar poate lua împrumut, dacă este membru al C.A.R.P. şi dacă găseşte un girant, tot pensionar. „Anul acesta am renunţat să mai acceptăm giranţi salariaţi pentru că s-a întâmplat ca ei să îşi piardă slujba, iar noi nu avem de unde să oprim banii. Pentru pen-sionarii datornici putem să facem popriri şi ne putem recupera banii, în timp", adaugă Mariana Păculea.

Din păcate, odată cu creşterea numărului de împrumuturi, au crescut şi întârzierile la returnarea banilor. Bătrânii sunt păsuiţi o lună, două, li se mai fac reeşalonări, dar, dacă tot nu reuşesc să plătească, ajung să li se pună poprire pe pensie. Casa Judeţeană de Pensii a instituit deja, la cererea C.A.R.P., procedura de poprire pentru 108 pensii. Însă banii se recuperează mult mai greu aşa, pentru că nu se poate reţine decât o treime din pensie.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii