Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicele de Cernavodă, declarat incompatibil de instanţă Prefectul a pierdut procesul cu Mariana Mircea

ro

12 Feb, 2011 00:00 1984 Marime text
9_Cernavoda.jpgPrin decizia pronunţată ieri, instanţa a dispus emiterea de către prefect a ordinului de încetare a mandatului viceprimarului Floriean Hristea. Prefectul Claudiu Palaz ne-a declarat că decizia va fi pusă în aplicare după ce va rămâne definitivă şi irevocabilă

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat ieri în dosarul nr. 18413/118/2010 prin care primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a cerut încetarea mandatului viceprimarului Floriean Hristea pe motiv de incompatibilitate. Primăriţa din Cernavodă l-a acţionat în judecată în acest dosar şi pe prefectul judeţului, solicitând instanţei să dispună emiterea de către acesta a unui ordin de încetarea a mandatului secundului său de la cârma urbei.

Instanţa a admis ieri acţiunea Marianei Mircea, dispunând ca prefectul judeţului să emită ordinul de încetare a mandatului vicelui de Cernavodă. Contactat telefonic, prefectul judeţului, Claudiu Palaz, ne-a declarat că decizia dată ieri de instanţă nu este definitivă şi irevocabilă. "Deocamdată, decizia instanţei nu este definitivă şi irevocabilă. Urmează să ni se comunice soluţia şi apoi să se facă recurs. Dacă decizia va rămâne definitivă şi irevocabilă şi instanţa mă va obliga să emit ordin de încetare a mandatului, o voi pune în aplicare", ne-a declarat prefectul Palaz.
Într-o ediţie anterioară relatam că primăriţa din Cernavodă şi-a dat în judecată viceprimarul, acuzându-l că este incompatibil cu funcţia publică pe care o deţine. Mariana Mircea şi-a fundamentat acţiunea pe faptul că Floriean Hristea ar ocupa, în acelaşi timp, şi funcţia de vice, cât şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale. Nemulţumită de relaţia cu viceprimarul democrat-liberal Hristea, social-democrata Mariana Mircea l-a găsit pe acesta figurând ca administrator la o firmă şi l-a dat rapid în judecată, cel mai probabil cu intenţia de a scăpa de el. Acţiunea a fost înregistrată la Tribunal chiar la finalul lui 2010, pe 14 decembrie.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului (Recom), viceprimarul oraşului Cernavodă, Floriean Hristea, este asociat al SC Histria SRL şi administrator al Histria Galaţi SRL - Filiala Cernavodă, despre care se precizează că nu are personalitate juridică. Ca o paranteză, reamintim că în primăvara anului trecut vicele a mai avut o neînţelegere cu Mariana Mircea, Hristea acuzând-o că i-ar fi spart biroul.

Ce spune legea despre incompatibilitate

De precizat că Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 87, alin. 1), lit. d) că "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice". Şi Legea ANI prevede la art. 47, alin. (3) că "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Hristea susţinea că nu este incompatibil

Viceprimarul Floriean Hristea ne-a declarat, în legătură cu acest litigiu, că nu este vorba despre incompatibilitate. "Nu e niciun fel de incompatibilitate. Când am fost ales, am delegat toate sarcinile soţiei", afirma Hristea. Întrebat de ce figurează încă la Registrul Comerţului ca administrator al Filialei Cernavodă a SC Histria Galaţi SRL, vicele a răspuns că vina ar aparţine celor de la Registrul Comerţului. "Este vorba despre o filială fără personalitate juridică. Nu funcţionează. Eu oricum am depus actele să mă scoată, nu ştiu de ce n-au făcut modificarea. Am depus şi actele pentru desfiinţare, dar o să-mi iau câteva zile de concediu şi o să-mi rezolv şi această problemă", mai spunea el. Potrivit deciziei emise ieri de Tribunalul Constanţa, viceprimarul Hristea este incompatibil cu funcţia publică pe care o ocupă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii