Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uite pe ce se duc banii constănţenilor Carmen şi Virginia - fetele care fac miliardele

ro

12 Jan, 2011 01:57 5429 Marime text

cap_8.jpgVenitul anual al directoarelor de la Taxe şi Impozite depăşeşte un miliard de lei vechi 

Din declaraţiile de avere completate în 2010, aflăm că la SPITVBL s-au primit stimulente, al treisprezecelea salariu şi chiar prime de vacanţă

Majoritatea românilor se luptă cu criza şi cu birurile care, paradoxal, cresc în această perioadă de recesiune. Cu toate acestea, sunt şi români pentru care criza are o altă conotaţie şi care prosperă în perioada dificilă pe care o traversăm. La Constanţa, printre cei mai fericiţi din acest punct de vedere se numără funcţionarii publici din conducerea Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, care traversează recesiunea cu zâmbetul pe buze: un zâmbet remunerat cu peste un miliard de lei vechi pe an.

Salariile celor care încasează taxele şi impozitele constănţenilor, pentru achitarea cărora majoritatea îşi rup de la gură, sunt plătite, logic, din banii contribuabililor. Deşi majoritatea românilor s-au confruntat în 2010 cu drastice tăieri salariale, astfel încât nici nu a mai putut fi vorba de alte stimulente băneşti, la SPITVL Constanţa, condus de Virginia Uzun, fostă Ştefănică, angajaţii au primit şi al 13-lea salariu, ba, mai mult, şi primă de vacanţă. În declaraţia de avere pe 2010 a directorului adjunct al instituţiei se poate observa cel mai bine cât îi costă pe constănţeni un astfel de funcţionar anual. În ceea ce priveşte declaraţia de avere a Virginiei Uzun, directorul SPITVBL şi apropiată a primarului Constanţei, Radu Mazăre, aceasta nu este la fel de relevantă, având în vedere faptul că venitul său de la SPITVBL, pe anul fiscal anterior, a fost „fragmentat" de plecarea la Bucureşti, unde a îndeplinit, sub oblăduirea fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, funcţia de secretar general al ministerului. Comparativ cu veniturile înscrise în actul declarativ din 2009, am putea concluziona că „bilanţul" financiar din 2010 este în defavoarea Virginiei Uzun.

La minister se câştigă mai prost ca la SPIT Constanţa

Cu alte cuvinte, prin plecarea după Nemirschi la Bucureşti - pentru o carieră meteorică, fie vorba între noi - Virginia, pe atunci Ştefănică, a pierdut aproximativ jumătate din ceea ce-şi putea aloca în calitate de director al Taxelor şi Impozitelor constănţene. Iată comparaţia: în 2009, şefa SPIT a câştigat, potrivit declaraţiei de avere, 169.158 lei din salarii şi stimulente, adică aproape 1,7 miliarde de lei vechi pe an, în timp ce în 2010, potrivit documentului declarativ, a primit: 52.769 de lei de la Ministerul Mediului şi 34.606 lei de la SPITVBL - un total de 87.375 lei. Cu alte cuvinte, devotamentul faţă de Nemirschi a costat-o pe Virginia mai bine de 800 de milioane de lei vechi. Directorul SPITVBL Constanţa a mai câştigat în 2010, din activităţi independente, 420 de lei din Consiliul de Administraţie al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, 385 de lei din CA-ul ANM Bucureşti (Administraţia Naţională de Meteorologie probabil) şi alţi 14.167 de lei din participarea la comisia din cadrul Electrica SA. În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare ale şefei SPIT, la acest capitol nu sunt noutăţi. Ea deţine acelaşi teren în suprafaţă de 1.000 mp în Palazu Mare, cumpărat în 2006, cât şi apartamentul cu o suprafaţă de 92,4 mp, achiziţionat în acelaşi an. Virginia Uzun are însă şi datorii la bănci: un credit de 158.000 de euro scadent în 2037 şi un altul de 5.000 de euro contractat în 2008, în dreptul căruia nu se precizează scadenţa.

Trentea a economisit 10.000 de euro în 2010

Stefanica_Trentea_Carmen_Trentea_1321.jpgAşa cum spuneam, din declaraţia de avere a directorului adjunct Carmen Trentea se poate observa mai bine prosperitatea funcţionarilor care conduc SPITVBL. Potrivit declaraţiei de avere completate pe 1 noiembrie 2010, Carmen Trentea a câştigat în anul fiscal anterior 112.401 lei din „salarii + stimulente + primă de vacanţă + al 13-lea salariu". De precizat că în 2009 a avut un venit anual de 127.081 lei, iar în 2008, de 73.377 lei, ceea ce înseamnă că pe timp de criză a câştigat mai bine decât în 2008, când economia era în creştere. Şi Trentea, ca şi şefa ei, are debite la bănci, dar de circa zece ori mai mici - are un credit de 13.571,57 euro, scadent în 2016. Cu alte cuvinte, mai are puţin şi scapă de datorii. În afară de apartamentul achiziţionat în 2005, a cărei proprietară este în întregime, Trentea şi-a sporit averea cu un depozit bancar de 10.000 de euro, deschis în 2010. Aşadar, directorul adjunct al SPIT a reuşit să agonisească anul trecut mai bine de 400 de milioane de lei vechi şi nu e de mirare având în vedere ce venit anual are.

Virginia a dat-o-n „bagabonţeală"

Stefanica_Trentea_Virginia_Stefanica_.jpgAşa cum era firesc, le-am contactat telefonic pe cele două directoare pentru a le solicita un punct de vedere referitor la nivelul de trai de la vârful SPITVBL. Întrebată cum a reuşit să economisească atâţia bani pe perioadă de criză, Trentea a răspuns: „Cum se vede. Economiseşti abţinându-te de la unele cheltuieli". Iată cum, şi a te abţine a devenit un lux. Îşi permite să se abţină, după cum se vede, cine câştigă cel puţin un miliard de lei vechi anual. Trentea şi şefa ei sunt de nedespărţit. Cu Virginia Uzun, fostă Ştefănică, am vorbit la telefonul directorului adjunct, pentru că aceasta nu a mai avut răbdare - urma să fie sunată - şi i-a luat telefonul acesteia din mână preluând conversaţia pe un ton nepoliticos. Deranjată de întrebări, Ştefănică a zis că salariile mari care ne-au stârnit interesul, chiar indignarea, sunt şi rezultatul faptului că s-a acţionat în instanţă pentru recuperarea sporurilor şi s-a câştigat, după care a dat-o în „bagabonţeală" - ca să fim în ton cu limbajul ei - şi a început să se zburlească într-un mod nedemn de un funcţionar public, plătit cu bani grei din buzunarul contribuabililor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gimi 12 Jan, 2011 20:26 sa vedeti dupa ce o sa nasca virginia, poate o sa se mai potoleasca, amandoua sunt niste frustrate
  • gixi 12 Jan, 2011 18:04 niste nesimtite.....
  • pope 12 Jan, 2011 12:16 Cu functionari ca cei de mai sus,tara merge spre faliment,imbogatirea acestora se face pe spinarea privatilor care sunt supusi unor biruri din ce in ce mai mari si a controalelor care cauta virgulele incalcate numai ca functionarii sa se imbogateasca iar societatile private sa intre in faliment.In acest fel in cativa ani acestia nu vor mai avea pe cine sa impoziteze si amendeze.Asta este Romania anilor 2010-2011,datorata politicienilor din orice partid politic